Oslavte Mezinárodní den zdravého spánku. Každý by měl spát minimálně 4 hodiny denně

21. březen 2018

MUDr. Peter Sila z Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové v naší radioporadně na Mezinárodní den zdravého spánku. Spánková medicína.

Na 21. března připadá Mezinárodní den zdravého spánku. V dřívějších dobách se zdravý spánek příliš neřešil, ale s nástupem rychlejšího životního tempa a stresu v kombinaci se sedavým zaměstnáním, bychom se měli zaměřit na problematiku poruchy spánku a její možné prevence.

Chrápání je nebezpečné i pro vaše srdce
Pokud jsou vaše noční hlasité projevy spánku už opravdu nesnesitelné, rozhodně navštivte lékaře. Třeba spánkovou laboratoř. Stejně tak vyražte k lékaři pokud špatně slyšíte nebo chraptíte.

MUDr. Peter Sila ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co je to vlastně chrápání? Chrápání vzniká díky nedostatku vzduchu, který proudí skrze náš krk a nos během spánku. Pokud takováto situace nastane, okolní tkáně se rozvibrují a začneme vyluzovat známý zvuk "chrápání".

Čtěte takéK zdravému jídelníčku a pohybu přidejte nerušený spánek

Lidé, kteří častěji chrápou, mají pravděpodobně více poddajné tkáně obklopující horní cesty dýchací a je tedy snazší je rozvibrovat. Nejedná se však jen o tyto tkáně, rovněž pozice jazyka a ochablost svalů krku může hrát svou roli v mechanismu vzniku chrápání. Během spánku se může stát, že se kořen jazyka posune více dozadu směrem do krku, což vede k vibracím stěn krku, které generují vám známý nepříjemný zvuk.

spánek, postel

Pokud vás chrápání obtěžuje do té míry, že vám nedovolí během noci spát, může vést sekundárně k dalším potížím. Mezi ně patří například přibývání na váze, deprese, poškození mozku z nedostatku kyslíku, hormonální problémy, vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění a cévní mozkové příhody, vyšší krevní tlak a vyšší riziko cukrovky.

Chrápání může být jedním z projevů spánkové apnoe, což je onemocnění, které vyžaduje odbornou léčbu a může mít závažné dopady na zdraví jedince.

Spánek (ilustr. foto)

Syndrom spánkové apnoe
Jde o zástavu v průběhu normálního dýchání při spánku. Tato spánková porucha postihuje již mnoho lidí, zejména pak mužů. Jedná se o problém, který přesahuje normální chrápání, a proto by měla být spánková apnoe i odpovědně léčena.

Typy spánkové apnoe
Existují dva hlavní typy spánkové apnoe. Obstrukční spánková apnoe, způsobená zvolněním měkké tkáně v zadní části krku, čímž zablokuje průchod vzduchu, a centrální spánková apnoe způsobená nepravidelnou činností, když mozek vydá signál tělu, aby se nadechlo.

02707317.jpeg

Ačkoli je obstrukční spánková apnoe běžnější, často se stává, že lidé mají kombinaci obou druhů.

Tento problém ovlivňuje kvalitu spánku, který se člověku dostává, a může způsobit zdravotní problémy v budoucnu. Pro pacienty je rozumné, pokud hledají léčebné postup pro spánkovou apnoe.

MUDr. Peter Sila ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou
autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.