Originální cyklistický závod kolem republiky se startem i cílem v Žacléři. Trasu si určili závodníci

31. srpen 2020 08:45

Celkem 40 závodníků se postavilo na start netradičního závodu kolem České republiky. Ten začíná a končí v Žacléři, trasa ovšem vytyčená není. Podle organizátorů si ji určují sami závodníci, podmínkou je pouze aby projeli kontrolní stanice. Někteří už jsou v cíli, jiní se stále pohybují po různých koutech republiky.

Čtěte také

„Teď se bojím vůbec pohnout, že spadnu, ale bylo to moc fajn," říká cyklistka Libuše Radová, která právě dojela do cíle.
„Dnes jsem dala 311 kilometrů za 24 hodin. Přijeli jsme na Trutnovsko, na Mostek. Tam jsme to sjeli, to bylo ještě v pohodě. Ale pak už to začalo strašně bolet. I z kopce to bolelo, jak to drncalo."

Má za sebou tisíc kilometrů dlouhou trasu, moc toho prý nenaspala.

Podmínkou tohoto závodu je projet čtyřmi kontrolními body, jinak si trasu lidé volí, kudy chtějí, říká nezávislý starosta Žacléře Aleš Vaníček.
„Těmi kontrolními body je nejsevernější, nejzápadnější, nejjižnější a nejvýchodnější obec v České republice. Tam si přiloží čip, odpípnou se a mohou pokračovat dál. Trasu mezi kontrolními body si volí absolutně dle libosti.",

Originální cyklistický závod kolem republiky se startem i cílem v Žacléři

„Já jsem si to tak nějak naklikala a potom, když jsme tady s kluky večer seděli v hospodě před startem, tak mi upřesnili, že nemám jet přes Krušné hory a podobně. Takže jsem potom jen klikala kontrolní body a jela nejkratší cestou, jak to šlo," usmívá se Eliška.

Čtěte také

Poslední kilometry byly podle Martina z Litomyšle, který už je také v cíli, hodně náročné.
„Teď se cítím šťastný, že jsem to dal. Ale myslel jsem si, že to nebude až tak těžké. Nejtěžší to pro mne bylo mezi Táborem a Zručí nad Sázavou. Tam jsou strašné kopce nahoru a dolů. Tam to tedy bylo opravdu hrozné."

Brigádník Radek Petrovický s kamarády má závodníky v cíli na starosti.
„Když přijedou, tak jim zapíšeme čas, zeptáme se, jestli nechtějí něco k jídlu a k pití, čaj nebo kávu."

Zatímco někteří účastníci se v cíli hned pustí do jídla, jiní zalézají do spacáků a usínají.
„To je také zajímavé. Jak si tady každý najde to své místo. Jen je trochu zima."

Originální cyklistický závod kolem republiky se startem i cílem v Žacléři

Hlavním smyslem této sportovní akce je volnost. Podle Aleše Vaníčka to někteří lidé pojali i jako dovolenou na kole.
„Základní myšlenkou závodu bylo co nejvíce volnosti. Lidé nejsou ani nuceni mít GPS a podobně. Takže my ani teď třeba nevíme, kde polovina závodníků momentálně je. Prostě putují po republice."

Kdy budou všichni závodníci v cíli nikdo neví, důležité je, aby ve zdraví dorazili.

Spustit audio

Související