Operace očí laserem umožňují bezpečně, bezbolestně a ambulantně odstranit oční vady

21. listopad 2019

Oční operace laserem - jak dlouho už se provádějí? Došlo za tu dobu k nějakému posunu? Dá se už laser použít na víc očních onemocnění než tomu bylo ze začátku? Je zákrok rychlý a bezbolestný? Která oční onemocnění je možné dnes řešit laserovou operací?

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA, z Oční kliniky OFTEX v naší radioporadně na téme: Použití laseru v očním lékařství.

Moderní lasery umožňují šetrně a rychle odstranit všechny běžné oční vady jako krátkozrakost nebo dalekozrakost, včetně možných kombinací s astigmatismem.

Průběh operace

Oční operace laserem je dnes rychlý ambulantní zákrok, který se zpravidla provádí na obou očích v jeden den.

Čtěte také

Následně můžete s doprovodem odejít domů. Díky šetrným technologiím a postupům je pooperační průběh velmi rychlý - často například pacient přijde v pátek na operaci a v pondělí jde normálně do práce.

Operace očí laserem dnes vyžadují jen minimální použití mechanických nástrojů. Důležité části operace jsou prováděny pouze s pomocí laserů, což přináší vysokou míru přesnosti, bezpečnosti a šetrnosti. Oko je znecitlivěno anestetickými kapkami, takže zákrok není bolestivý. Pacienti pouze popisují pocit mírného tlaku v úvodní části operace.

Pooperační postup

Bezprostředně po operaci bývá vidění mírně zamlžené, u větších vad je však často ihned po operaci vidět lépe, než bez brýlí před zákrokem. Doporučuje se ponechat první den oči pokud možno zavřené, což napomáhá procesu hojení. V následujících dnech se vidění rychle zlepšuje, i když někdy vidí jedno oko lépe o něco dříve než druhé. Jde o normální stav a není třeba se toho obávat.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V průběhu prvního týdne po operaci se obvykle plánuje termín kontroly.

Celou radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., MBA si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.