O zlaté éře Klicperova divadla nejen s Ladislavem Zemanem a Vladimírem Morávkem

30. červen 2019
Divadlo V podkroví

Na neděli 30. června 2019 pro vás od 18:04 hodin připravil Český rozhlas Hradec Králové záznam besedy s podtitulem Povídání v Podkroví. O legendární zlaté éře Klicperova divadla v Hradci Králové.

S bývalým dlouholetým ředitelem Klicperova divadla Ladislavem Zemanem, režisérem Vladimírem Morávkem, hercem Ivanem Vodochodským a šéfem jevištní techniky Ladislavem Svobodou si v Galerii Václava Havla během festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové povídala dramaturgyně Klicperova divadla Jana Slouková.

Povídání v Podkroví. O zlaté éře Klicperova divadla

Klicperovo divadlo v Hradci Králové je respektovanou profesionální činoherní scénou. V roce 2015 oslavilo 130. výročí svého založení.

Profesionální soubor zde působí od roku 1949.

Největších úspěchů divadlo dosáhlo po roce 1989

Pod vedením ředitele Ladislava Zemana zde několik sezón působil, pro mnohé kontroverzní, ale zároveň velmi uznávaný a oceňovaný režisér Vladimír Morávek, který zde mimo jiné uvedl hry od Shakespeara a Čechova.

Lidé rádi zapomínají, tvrdí dlouholetý šéf jevištní techniky Klicperova divadla Ladislav Svoboda

Lenka Loubalová a Ladislav Svoboda, všemi přezdívaný „Had"

Český rozhlas Hradec Králové pro vás ve spolupráci s Klicperovým divadlem připravil staronový cyklus Divadlo V podkroví. Herci Klicperova divadla si pravidelně před rozhlasový mikrofon zvou zajímavé hosty. V pondělí 19.  listopadu bude po 18. hodině hostitelem dlouholetá členka souboru Klicperova divadla Lenka Loubalová, jejím hostem pak dlouholetý šéf umělecko - technického provozu Klicperova divadla Ladislav Svoboda, všemi přezdívaný „Had".

Čtyřikrát získalo ocenění Divadlo roku České republiky, a to na základě prestižní ankety Nadace Alfréda Radoka.

Klicperovo divadlo pořádá dva divácky atraktivní divadelní festivaly – Čekání na Václava a Divadlo evropských regionů.

Ve foyer divadla najdete Galerii U Klicperů, která pro každou divadelní sezonu připravuje sérii výstav malířů, grafiků i sochařů.

Povídání v Podkroví. O zlaté éře Klicperova divadla

Soubor divadla působí na čtyřech scénách – hlavní scéna má kapacitu 400 míst, Studio Beseda 130 míst, komorní scéna V podkroví 50 míst a letní scéna 300 míst.

Historii i současnost najdete na stránkách Klicperova divadla v Hradci Králové.

Přejeme příjemný poslech!

autoři: Jarda Pokorný , baj
Spustit audio

Související