Nový projekt na výrobu ochranných štítů. Univerzita Hradec Králové jich teď denně vyrobí tisíce

10. duben 2020 07:37

Na komunitní projekt 3D TISKNU PROTI COVID-19 navazuje Univerzita Hradec Králové (UHK) ve spolupráci s firmou Gifty s.r.o. výrobou obličejových ochranných UHK štítů, a to za pomoci nového technologického postupu. Díky němu teď univerzita denně vyrobí až 3 000 štítů. 

„Tento nový postup je založen na výrobě tzv. vstřikolisovou formou, která umožňuje obrovský nárůst produkce až na 3 000 štítů denně. Novinkou také je, že UHK štíty projdou procesem sterilizace ve speciální místnosti s UV lampami,“ přibližuje nový univerzitní projekt prorektorka pro strategii a rozvoj Pavlína Springerová.

Čtěte také

Výhodou pokročilejšího projektu je vedle výrazně zvýšené produkce také možnost pro instituce tyto štíty poptat na webu www.stity.uhk.cz.

„Protože poptávka byla opravdu obrovská, rozhodli jsme se tímto způsobem zkvalitnit výrobu. Nejde nám o zisk, ale o kvalitu výrobku a bezpečí pro uživatele. Proto UHK štíty distribuujeme za nákladovou cenu 50 Kč bez DPH za kus,“ dodává doktor Richard Cimler z Přírodovědecké fakulty UHK, který na výrobu dohlíží.

Hradecký štít žije dál! Univerzita Hradec Králové ho teď denně vyrobí tisíce kusů

UHK štít je možné na výše zmíněném webu poptat jak v řádech desítek kusů, tak v řádech stovek a tisíců.

Čtěte také

Štíty bude možné fyzicky vyzvednout na UHK, rozložené zaslat poštou nebo při větší objednávce také lze domluvit distribuci ze strany UHK.

Na kompletaci štítů participují opět dobrovolníci z řad studentů UHK.

Projekt nových UHK štítů navazuje na předchozí úspěšnou iniciativu pěti institucí, v rámci které se ve dnech 23. března až 6. dubna podařilo vyrobit a distribuovat 3 600 štítů na potřebná místa včetně FN HK, IZS ČR, sociálních služeb, domovů pro seniory apod.

autor: baj | zdroj: Univerzita Hradec Králové
Spustit audio

Související