Nový pavilon a také opravenou kuchyň získá domov pro seniory U Biřičky v Hradci Králové

22. červenec 2018 10:10

Až 600 milionů korun by mohl v následujících letech investovat Královéhradecký kraj do Domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové. Podle zpracované studie vznikne v areálu domova zcela nový pavilon. Budova z části vyroste na pozemku, který kraji darovalo město Hradec Králové. 

Investice souvisí se strategií rozvoje sociálních služeb v kraji, podle které by se měl do roku 2026 zvýšit počet lůžek pro seniory o tisíc na celkových 3500.

Budovy bývalých kasáren v Jičíně se promění v domov pro seniory. Město už podepsalo smlouvu

senior, seniorka

V Jičíně do tří let vyroste dům pro seniory. Smlouva mezi zhotovitelem a městem už je podepsaná. Dvě budovy v areálu bývalých kasáren Jičín prodal zhruba za 11 a půl milionu korun. Radní počítají s tím, že tato stavba pomůže vyřešit problém s nedostatkem míst pro starší lidi. V nových objektech najdou pomoc i lidi trpící Alzheimerovou chorobou.

Aktuální kapacita Domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové je 325 lůžek. Největší část klientů je ubytovaná v takzvané Ypsilonce, což je budova ze 60 let minulého století. Ta postupně přestává vyhovovat moderním standardům v péči o seniory.

„Budova obsahuje pokoje, které jsou o rozměru zhruba 15 metrů čtverečních. A tady žijí dva senioři, kteří ale potřebují více prostoru, než tomu bývalo v minulosti. Protože, abychom je mohli správně opečovat, potřebujeme například přístup k lůžku ze tří stran," říká ředitelka domova Daniela Lusková.

Podle plánů kraje vyroste se stávajícím areálu v pořadí už třetí objekt, který bude kompletně bezbariérový a bude mít kapacitu 188 lůžek. Nový pavilon bude přizpůsoben pro péči o menší kolektivy seniorů a přestěhuje se do něj i část klientů z Ypsilonky.

Senioři z Nového Jičína otrhávají diviznu

„Jedeme v konceptu domácnosti pro 15 osob. To znamená, že v jednom oddělení péče, v jedné té domácnosti, počítáme s tím, že budeme pečovat o 15 klientů, kteří budou mít k dispozici jednolůžkové nebo dvoulůžkové pokoje, vždy se svou koupelnou a se svým sociálním zařízením," vysvětluje Daniela Lusková.

Spolu s výstavbou nové budovy počítá kraj také s úpravou parku a rozsáhlou opravou současné kuchyně.

Telefonující seniorka

To potvrzuje krajský radní Vladimír Derner z KDU-ČSL: „V objektu Ypsilon, tedy v jednom z těch stávajících objektů, bude provedena nová výstavba kuchyně s potřebnou kapacitou. To znamená také investici nějakých 60 až 70 milion korun."

Nový pavilon by měl seniorům začít sloužit nejpozději za 4 roky. Výhledově kraj plánuje také opravu budovy Ypsilon.

Spustit audio

Související