Neukáznění řidiči v Orlických horách komplikují práci nejen silničářům, ale i záchranářům

22. leden 2018 11:05

Cesty v Orlických horách blokují neukáznění řidiči osobních aut. Ti dostávají do problémů nejen silničáře, ale také záchranáře a řidiče linkových autobusů. Nejenže někteří turisté vyrážejí na hory bez patřičné zimní výbavy, ale také parkují tam, kde je to zakázané. Kritickým místem je Šerlišské sedlo na silnici mezi Deštným v Orlických horách a Orlickým Záhořím. Tam vyrazil s policisty i reportér Václav Pilný.

Cesta na vrchol Šerlichu se nám zkomplikovala už pár set metrů za Deštným, kde v serpentýnách uvízl autobus, který vezl děti na lyžařský výcvik. Silnice tak byla na nezbytně nutnou dobu uzavřena.

„Kam jedete prosím? Na Mlýn se dostanete, ale na Masarykovu chatu se nedostanete, tam je to zablokované autobusy," vysvětlovala neočekávanou situaci řidičům Alena Kacálková z rychnovské policie. Ke zraněnému lyžaři se nedostala ani sanitka.

„Viděli jsme před chvílí sanitku, která tam jela k úrazu lyžaře, ale do Orlického Záhoří neprojede, musela se otočit. Musí hledat jiné alternativy," říká šéf rychnovské dopravní policie Rudolf Petřík.

Na vrchol Šerlichu, kde od rána situaci monitorovaly dvě hlídky, jsme dorazili asi s hodinovým zpožděním a přivítala nás hustá mlha a sněžení.

Cesty v Orlických horách blokují neukáznění řidiči

Parkoviště na hřebeni Šerlichu ale není nafukovací a největší problémy jsou za slunečného počasí.

Neukáznění řidiči, kteří auto odstaví na silnici, mohou za špatné parkování dostat až 2,5 tisícovou pokutu varuje Rudolf Petřík: „Preventivně si myslím, že už tady působíme dost dlouho, prakticky celou loňskou zimní sezónu. Takže už není na co čekat a nezbývá než represe. Takže ty řidiče, kteří takto nezodpovědně odstaví auta, tak se snažíme na místě odchytit a pokutovat. A tam, kde se nám to nepodaří, tak nastupují další instituty."

Problémy s parkováním na Šerlichu může do budoucna vyřešit jen rozšíření stávajícího parkoviště, které je zatím v nedohlednu.

Spustit audio

Související