Nejlepší počtáři vyrůstají na Královéhradecku a Zlínsku

24. září 2010

Rozsáhlé testování znalostí 49.000 žáků devátých tříd základních škol ukázalo, že nejlepší počtáři vyrůstají na Královéhradecku a Zlínsku, nejhorší naopak na Ústecku. S mateřským jazykem si dokážou nejsnáze poradit děti z Liberecka, nejhůře z Ústecka. K těmto výsledkům dospělo testování dětí, jehož krajské závěry zveřejnilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

Jediný kraj, který se testování nezúčastnil, byla Praha. Projekt byl totiž placený z evropských dotací, na které nemá Praha nárok.
V kvalitě základního školství v jednotlivých krajích jsou podle listu zjevně velké rozdíly. Zatímco děti z Ústecka propadly v češtině, matematice i ve studijních dovednostech, žáci z Královéhradecka, Zlínska, Liberecka a Plzeňska obstáli ve všech oblastech na výbornou.
"Máme tu vysoké procento dětí ze sociálně slabých rodin, proto to u nás dopadlo špatně," řekla Naďa Kocábková z kanceláře ústeckého hejtmana.
"Je to podle mého názoru především v učitelích. A ti naši zkrátka patří k nejlepším," řekla Vlasta Šormová ze školského odboru Libereckého kraje.
Spíše v učitelích než v dětech hledá příčinu i analytik Libor Berný, který výsledky zpracoval. "Školy, které dobře pečují o nadané děti, dosahovaly v testech lepších výsledků než ostatní," upozornil.

Spustit audio