Nebezpečí infekcí z potravin. Rizikové je nejen drůbeží maso, ale i domácí vejce!

4. červenec 2018

MUDr. Renata Kračmarová v naší radioporadně. Téma: nebezpečí infekcí z potravin. Které bakterie vyvolávají otravy jídlem? Prevence a léčba. 

Co se týká střevních infekcí, tak tam lze kalendářní rok rozdělit na dvě poloviny. V té chladnější polovině nám většinou převlají infekce virové, které se šíří mnohdy i kontaktem, někdy i kontaminovanou vodou a podobně. V té teplejší letní části, tam potom přicházejí ke slovu bakteriální střevní infekce a ty skutečně mají co dělat s potravinami a se zacházením s nimi.

S létem nám přichází doba grilování a to je právě ta doba, kdy se dělají největší technologické chyby při přípravě jídla. Měli bychom používat dvoje kleště a dvoje podložní mísy nebo prkénka.

Kotlety na grilu

Nebezpečnou zónou je okrajová část grillu, která není tak rozpálená a je jen teplá. A po grillování tam často maso necháváme „dojít“.

Příprava jídla v polních podmínách je rizikem vždy

Nejrizikovější skupinou z mas je drůbeží maso, pokud používáme jiná masa, nebo mletá masa, může se zkontaminovati při přípravě i takové maso.

MUDr. Renata Kračmarová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Je zapotřebé u každého masa úzkostlivě dodržovat hygienické podmínky. Také musíme počítat s tím, že maso bývá zkontaminované z povrchu a centrum masa tak rizikové není. Musíme mít jistotu, že se zvenku na maso nic nedostane. V takovém případě si můžeme připravit i krvavý steak.

Rizikovou potravinou jsou domácí vejce

Existuje takový nezlomný mýtus, že u domácích vajec nemusíme tolik dbát na jejich důkladné, tepelné zpracování. Bohužel opak je pravdou. Právě z domácích vajec jsou nákazy salmonelou častější.

Vejce. Ilustrační foto

Reservoárem salmonel je venkovní ptactvo, zejména vodní. A tím pádem zkontaminovat krmení volně chovaných slepic je velmi snadné. A ty už to potom salmonelu předávají dál.

Domácí chovy nejsou veterinárně kontrolované a k infekci může dojít v tom chovu kdykoliv. Domácí vejce jsou bezesporu výborná, ale i u nich platí pravidlo důkladného, tepelného zpracování.

Riziková jsou míchaná vejce, volská oka a také použití syrových žloutků do krémů.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související