Nebe na Zemi. Adam Plachetka, Ondřej Havelka a Melody Makers pějí písně Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha

Adam Plachetka, operní pěvec, který s oblibou překračuje hranice klasické hudby, a Ondřej Havelka s Melody Makers spojují své umělecké síly v poctě Osvobozenému divadlu. V jejich podání uslyšíte nestárnoucí písně Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha Tři strážníci, Ezop a brabenec, Klobouk ve křoví, Tmavomodrý svět, Svítá, Když se usmívala, Holduj tanci pohybu nebo Láska zhrzená. Unikátní nahrávky právě vydává Radioservis.

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

Je známo, že Adam Plachetka v poslední době s oblibou překračuje hranice světa klasické hudby a vydává se do hudebních oblastí dosud jím neprobádaných. Jistě mnozí zaznamenali jeho projekty muzikálové či operetní. Dlužno říci, že tyto výlety do mimooperních žánrů uskutečňuje jako výsostný profesionál, dokonale poučen, s plným nasazením a tvůrčí invencí. A tak jej jeho neposedný duch znovu žene za novým dobrodružstvím a znovu do království lehkonohých múz. Tentokrát, okouzlen melodiemi Jaroslava Ježka a vtipnými, duchaplnými texty Voskovce a Wericha, obrací svůj zájem k repertoiru Osvobozeného divadla.

„Pochopitelně nás tuze těší, že si Adam Plachetka ke spolupráci přizval mě a můj band Melody Makers,“ usmívá se Ondřej Havelka.

Plachetka / Havelka: Nebe na Zemi

„Dramaturgii alba jsme postavili na žánrové pestrosti, pro skladatele Jaroslava Ježka tak typické – od osobitých ohlasů jazzových a swingových přes originálně pojatá blues a lyrické písně milostné až po brilantní vtipné parodie,“ vysvětluje Havelka výběr skladeb pro album.

Také interpretační pojetí je podle Havelky záměrně různorodé: „Některé kusy jsme pojali pietně v duchu Ježkova orchestru Osvobozeného divadla, u jiných jsme byli inspirováni Werichovými remaky z padesátých let s Orchestrem Karla Vlacha. Ve dvou případech jsem dokonce oslovil skladatele Petra Wajsara, aby uchopil skladby zcela po svém, a musím říci, že jeho moderní aranžmá přinášejí vskutku nový esprit a mě velmi baví.

Nejnovější články

Stránky