Návštěvníci Ptačího parku v Josefově se už brzy projdou po nové stezce až k divokým koním

23. únor 2019 10:45

V Ptačím parku v Josefově u Jaroměře vzniká nová turistická stezka. Zájemci o divokou přírodu díky ní dojdou podél břehu řeky Metuje až k ohradě, kde žije stádo divokých koní. Stezku upravují dobrovolníci, hotová má být už za několik týdnů. Pro podrobnosti zašla do Ptačího parku reportérka Jana Házová.

S ornitologem Břeňkem Michálkem jdeme vlastně po původní stezce, která vede podél řeky Metuje. Jenže ona brzy končí.
„Stezka končí po několika desítkách metrů. A my pracujeme na jejím prodloužení a vytvoření okružní stezky kolem celého Ptačího parku."

Divocí koně na Josefovských loukách. Spásáním vegetace a narušováním terénu pomohou ptákům

Divocí exmoorští koně budou v Ptačím parku Josefovské louky

Divocí exmoorští koně budou do Ptačího parku Josefovské louky vypuštěni v sobotu 20. ledna. Ptačí park Josefovské louky prochází razantním rozvojem. Díky úžasné podpoře dárců vykupuje nové pozemky, na kterých pak hospodaří co nejšetrněji pro ptáky. Nyní jim s tím budou pomáhat i čtyřnozí pomocníci.

Zastavili jsme se na místě, kde původní stezka takzvanou josefovskou džunglí končí. A vstupujeme na její pokračování.
„Nejčastějším naším nástrojem je tady motorová pila a křovinořez. Potom následuje sekyra, pila a mačeta."

Tedy pracuje dobrovolník - ranger Otta Valeš: „Pracuji tady třikrát, čtyřikrát za týden. Podle toho, jak je to zapotřebí. Když je potřeba zprůchodnit stezku, když padají větve a podobně. Ještě zbývá asi zhruba půl kilometru. Úsek stezky bude končit až u soutoku staré Metuje s novou. Tam, kde je koňská ohrada."

V Ptačím parku v Josefově u Jaroměře vzniká nová turistická stezka

Až bude tedy trasa stezky hotová, pro koho bude určena?

„Bude pro všechny návštěvníky, kteří se nebojí obout pevnější boty a obejít si celý Ptačí park. Protože stezka josefovskou džunglí, kterou právě dokončujeme, má snad jen kilometr, ale je součástí celé okružní stezky kolem Ptačího parku. Návštěvníci budou mít vlastně poprvé udělat takovou smyčku bez obtěžujícího se vracení stejnou trasou," dodává Břeněk Michálek.

Stezka pro zájemce o přírodu by měla být dokončena na začátku března, kdy se tady sejde pravidelná brigáda dobrovolníků.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související