Návštěva u Lenky Vágnerové je nakouknutí do Afriky a muzea jejího tatínka, zakladatele dvorské ZOO

V dalším pokračovaní talk show Na cestách s Petrem Voldánem vás zvu nejen k poslechu zajímavého vyprávění, ale zároveň na cestu za hostem. S rozhlasovým mikrofonem jsme se vydali do Dvora Králové nad Labem za Lenkou Vágnerovou. 

Těm z vás, kteří jen trochu něco víte o ZOO ve Dvoře nebo její dnešní nové podobě s názvem Safari Park Dvůr Králové nad Labem jsem už asi napověděl hodně. Ano, paní Lenka Vágnerová je dcera dlouholetého ředitele Východočeské zoologické zahrady a zakladetele safari Josefa Vágnera.

Čtěte také

A pokud se dnes jezdí do Dvora maličko jako “do Afriky”, pak uslyšíte v našem rozhovoru (a můžete vidět i na fotografiích), že jsem se skoro v Africe ocitl.

Lenka Vágnerová nás pozvala do prostor, které upravila jako malé muzeum života, aktivit i výprav svého otce.

Není to něco tak velkého, jako expozice “Veliké africké expedice Josefa Vágnera” přímo v areálu Safari Parku. Ale mezi štíty, kopími, fotgrafiemi, obrázky z Afriky i osobními předměty - uslyšíte například pozoruhodný příběh cestovního kufru Josefa Vágnera, který skrýval hromadu peněz - jsem si jako na místech v Africe docela připadal.

Lenka Vágnerová v nové expozici ZOO Dvůr Králové

S Lenkou Vágnerovou jsme si povídali také o jejím cestování a uslyšíte, proč zatím ona sama v Africe nikdy nebyla. Včetně podrobností, proč tatínka v mládí nepřemluvila, aby ji vzal s sebou. Dozvíte se, že se ale na cestu chystá a povíme vám, co vezme s sebou na místa, která měl rád a kam jezdil její otec.

Je to vyprávění s nádechem dobrodružství i záhad, to vám mohu slíbit

Lenka Vágnerová je poutavá, bezprostřední vypravěčka, která projevuje emoce a natáčení dalšího dílu pořadu “Na cestách” bylo pro mne opět nesmírně přijemným zážitkem. I s několika překvapeními.

Čtěte také

Poodhalíme roušku pobytu jednoho legendárního cestovatele, kterého Lenka Vágnerová ve Dvoře Králové hostila a už teď prozradím, že jsem si z nátáčení odvezl malý dárek.

Výměnou za tradiční cestovatelské autíčko pořadu (vánoční ozdoba, odkud jinud než ze Dvora Králové) jsem dostal pořádnou porci nasušených hub. Houby, houbaření a jejich kulinářské přípravy jsou totiž jedním z mála koníčků Lenky Vágnerové. Jinak jí většinu času zaberou milovaná vnoučata a spravování odkazu tatínka prostřednictvím Nadace Josefa a Zdeny Vágnerových.

Petr Voldán a Lenka Vágnerová při natáčení rozhlasového pořadu

Věřím, že jsem vás už natolik naladil, že si naše vyprávění poslechnete - jako vždy buď přímo na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové i Pardubice a nebo z internetového archivu. S Lenkou Vágnerovou vás srdečně zveme.

Váš Petr Voldán

P.S.: Pokud nás zahlédnete na některé fotografii oblečené ve slušivá trička s africkými motivy a nápisy “Nasajem s Masajem” pak vězte, že jsme tímto rádi podpořili charitativní projekt pomoci dětem z Afriky jednoho z minulých hostů mého pořadu “Na cestách” Jiřího Rosy.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související