Náměstí v Červeném Kostelci se možná dočká nové podoby. To současné tvoří velká křižovatka

23. únor 2018 09:55

Město Červený Kostelec na Náchodsku znovu otevřelo otázku obnovy náměstí. To z velké části vyplňuje křižovatka, chybí odpočinková zóna i zeleň. Proto někteří zastupitelé volají po změně jeho podoby. S jedním z nich, Jiřím Regnerem z KDU - ČSL se sešla reportérka Jana Házová.

Stojíme na náměstí v Červeném Kostelci. Je to taková jedna velká křižovatka. Ale tomu tak v minulosti nebylo.

„Nebylo to tak. Byl tady krásný vydlážděný plácek a uprostřed mariánský sloup. My bychom si novou podobu náměstí představovali tak, že by hlavní silnice z Náchoda do Trutnova tady zůstala zachována. A co se týká těch vedlejších, tak by zůstala jen ulice, která je kolná na tuhle hlavní silnici. Pak jsou další dvě vedlejší silnice. Buď by se jedna z nich úplně zaslepila, nebo zjednosměrnila. A druhá také," říká Jiří Regner.

Tedy na náměstí by měla vzniknout jakási odpočinková zóna. Měly by tady být lavičky.

„Vlastně by tady vznikly tímto způsobem dvě krásná místa, kde by mohly být plácky pro nějaké shromažďování, nějaká zeleň. Už by tady mohly být vysázeny nějaké větší stromy, ne jako dosud pouze keře, protože nevíme, co bude do budoucna," vysvětluje Jiří Regner.

Rostilav Petrák, starosta Červeného Kostelce ze Sdružení nezávislých kandidátů Spoluobčané, se vyjádřil k budoucnosti zdejšího náměstí: „My jsme těm plánům už šli naproti. V tuto chvíli děláme takový monitoring dopravní zátěže jednotlivých ulic. Dle mého názoru máme tři možnosti. Jednou z nich je využití studie, která je již k dispozici od roku 2010 či 2011. Ta situaci náměstí poměrně přesně popisuje. A technické řešení ta studie umožňuje."

Historická fotografie náměstí v Červeném Kostelci

A dále Rostilav Petrák doplňuje: „Druhou variantou je spojit tento prostor náměstí s připravovanou ideovou architektonickou soutěží, kterou máme již v rozpočtu schválenou. Jde o prostor mezi náměstím a autobusovým nádražím. A třetí variantou je spojit tato dvě místa, ale v rámci toho zadání popsat, máme tady historický návrh, můžete ho použít, nebo jej použít nemusíte a můžete přijít s nějakým lepším."

Je nějaká představa, kdy by to mohlo projednávat zastupitelstvo města?

„Já jsem na minulém zastupitelstvu navrhl schůzku, abychom se nad tímto tématem sešli. A dohodli jsme se, že uděláme jednání zastupitelstva 15. března a tam bychom tuto otázku rádi otevřeli. Abychom hledali, jaký směr je ten správný," uzavírá rozhovor Rostislav Petrák, starosta Červeného Kostelce.

Spustit audio

Související