Nahlédneme do podzemí zámku Hrádek u Nechanic, které zůstává pro návštěvníky trvale uzavřeno

4. srpen 2021 08:58

Pojďte se podívat za zavřené dveře jedné z památek Královéhradeckého kraje. Naším cílem bude tentokrát zámek Hrádek u Nechanic, který je sice téměř celý pro návštěvníky zpřístupněný, přesto se tam najdou místa tajemná a před veřejností skrytá. 

Čtěte také

Zaprášené dveře na historickém zámku. Podaří se je kastelánovi Martinu Rejmanovi vůbec otevřít? Povedlo se a kam to vlastně kráčíme?

„Nacházíme se v takzvaném předzámčí, v části našeho Čestného dvora. A jdeme se podívat na tajná zákoutí, kam se normálně návštěvníci nedostanou."

Jsou tu zazděná okna, dveře jako do sklepa.
„To není náhoda, protože se skutečně půjdeme podívat do podzemí, které ale není úplně sklepením."

Prošli jsme dvoukřídlými dveřmi a vidíme před sebou kovový žebřík. Zámek Hrádek u Nechanic má údajně 15 tajných dveří. Tohle jsou tedy jedny z nich?
„Ano, zámek má 15 tajných dveří, ale tajnou chodbu jen jednu jedinou. A právě do ní se jdeme podívat."

Čtěte také

„A krčíme se v dost netradiční chodbě, která je takzvaná vodárenská. Tu si Harrachové vytvořili pro to, aby mohli čerpat vodu ze studny do vodárenské věže v předzámčí. My ji využíváme dodnes také, napájí nám například zámecký bazének."

„Trubky dodnes vedou do studny, která ale už dnes nenapájí zámek, nýbrž rozvody vody v areálu, kterými se zalévá."

Je tady hodně vlhko, troku nám i kape za krk. Ovšem chodba je normálně vyzděná. Z jaké doby pochází?
„Tato chodba je určitě jedna z těch prvních věcí, kterou tady Harrachové dělali, takže ji datujeme někam mezi roky 1830 až 1836. Ona harrachovská studna tu původně bývala a využívali ji až do roku 1904. Tehdy se zámek napojil na vodovodní řad, který sem vedl z Přímu."

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Malebný zámek Hrádek u Nechanic je otevřený pro návštěvníky každý den mimo pondělí od 9:00 do 17:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související