Náchodská nemocnice se loučila se starým rentgenovým zařízením. Nové přístroje budou digitální

19. březen 2019 11:41

V náchodské nemocnici se v minulých dnech slavilo. Tedy alespoň obrazně. Zaměstnanci tam totiž udělali úplně poslední rentgenový snímek na starém přístroji, tedy na klasický film. Pak se zařízení z 80. let minulého století začalo demontovat a brzy ho nahradí moderní přístroj s digitální technologií. U demontáže starého vybavení byl reportér Václav Plecháček.

Primář Oblastní nemocnice v Náchodě Marek Strnad mne zavedl do místnosti, kde se demontují historické rentgeny „Přenese vás to jako stroj času. Tohle vybavení je z 80. let 20. století. Tenkrát jsem byl malý kluk a tyto přístroje zde už byly nainstalovány. Kromě rentgenky, která nevydržela a je už novější, tak je opravdu celé zařízení zhruba 40 roků staré."

V náchodské oblastní nemocnici stavbaři dokončují nový ambulantní pavilon rehabilitace

V náchodské oblastní nemocnici stavbaři dokončují nový ambulantní pavilon rehabilitace

Pavilon vznikl z původní budovy údržby a pacientům i lékařům přinese větší komfort pro poskytování péče. Královéhradecký kraj do něj investoval zhruba 17 milionů korun. Stávající ambulance, která je v areálu horní nemocnice se už brzy přestěhuje do nového a veškerá rehabilitační péče bude na jednom místě.  

A hned doplňuje podrobnosti k tomuto rentgenovému přístroji.
„Jedná se o poslední pracoviště, kde jsme ještě používali filmový provoz. To znamená, že jsme fotografovali opravdu na filmy, klasicky postaru. Ten film se dal vzít do ruky. To už nyní nebude možné, všechno bude na počítači. Pro naši nemocnici se jedná o zásadní věc, protože transportovat film muselo nějaké auto, nějaký člověk, kdežto obrázek v počítači si pošleme, kam budeme chtít."

Stanislav Horák z firmy, která demontuje RTG přístroje a všechna zařízení, drží v ruce šroubovák.
„Tenhle je ještě malý. Budeme demontovat sloup, který je z roku 1975, a tam přijdou na řadu daleko větší nástroje. To bude daleko větší práce. Ale jedná se opravdu už o historické zařízení. Budeme odnášet historii, dějiny tudy kráčí. Ovšem nové rentgeny budou pro pacienty jistě velkým přínosem."

Náchodská nemocnice se rozloučila se starým rentgenovým zařízením

Většina zařízení RTG pracoviště skončí ve šrotu. Samotný lékařský přístroj ale nemocnice s největší pravděpodobností ještě využije.
"Vlastní rentgenka se ještě dá použít. Pokud někde mají starší přístroje, tak by ji ještě mohli potřebovat."

Aktuálně to tedy vypadá, že část tohoto historického rentgenu bude nakonec pomáhat lékařům v broumovské nemocnici, což je pobočka Oblastní nemocnice v Náchodě.

Spustit audio

Související