Na horách panují výborné lyžařské podmínky

19. leden 2013

V českých skiareálech panují vynikající podmínky. Ideální stav hlásí vlekaři v Krkonoších, Orlických i Jizerských horách. Naplno jedou provozovatelé sjezdovek i v Libereckém kraji.Nejvíc sněhu je na Pradědu a nebo v Říčkách.

Nový sníh, který připadl v průběhu týdne, se promíchal s technickým. Kvalita sněhu na sjezdovkách je proto v tuto chvíli vynikající.

Na Mísečkách-Medvědíně v Krkonoších například leží 70 centimetrů sněhu. Na své si přijdou i běžkaři, byť se na některých krkonošských tratích dá jen bruslit, protože na nich není moc přírodního sněhu.

Na Svatém Petru je upraveno asi 15 kilometrů běžkařských tratí, v Horních Mísečkách více než 30. Upravená a zasněžená je i černá sjezdovka v Rýžovišti v Harrachově.

Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám se tu ještě za provozu lanovek zasněžují části sjezdovek. Sjezdaře na Rýžoviště vozí v pravidelných intervalech skibus, stejně jako běžkaře ke stadionu v polské Jakuszyci.

Poprvé je kompletně v provozu i skiareál v nedaleké Rokytnici nad Jizerou s více než 22 kilometry tratí.

Vynikající podmínky nabízejí i další větší střediska v západní části Krkonoš. Dobře se lyžuje ve Vítkovicích, Benecku nebo v Pasekách a Vysokém nad Jizerou.

Dobře se v tuto chvílilyžuje i v Orlických horách. Svahy skiareálu v Říčkách mají 90 až 110 centimetrů převážně technického lehce přimrzlého sněhu, v Deštném pak 30 až 90.

V obou střediscích dnes pojedou všechny vleky. Upravené jsou všechny sjezdovky i běžecké stopy, na kterých leží zhruba 30 centimetrů sněhu.

V Krušných horách, kde většinu svahů připravila o sníh nedávná obleva, sice byla sněhová nadílka malá, téměř ve všech středicích ale vyžili mrazů a zasněžovali uměle.

Na Klínovci je 50 centimetrů technického sněhu a jezdí se tam na všech sjezdovkách kromě Jáchymovské. Lyžaři mají k dispozici tři vleky. Na jednom ze svahů bude i víkendové noční lyžování.

Jezdí se i na Bouřňáku u Moldavy a ve středisku Český Jiřetín, byť se na některých webech uvádělo, že je mimo provoz. Otevřeny jsou i skiareály Telnice, kde je v provozu sedm z osmi vleků, a Klíny.

V Telnicích kvůli nedostatku přírodního sněhu nemají upravenou běžeckou stopu. Na Klínech se dopoledne vydalo kolem sedmi desítek lyžařů na tradiční běžkařskou akci a malé množství sněhu je neodradilo.

autoři: KS , par , Alina Holušová
Spustit audio