Na dveře městských úřadů v Hostinném nebo v Trutnově teď zaklepete marně. Visí tu cedule zavřeno

3. únor 2021 08:55

Na Trutnovsku přibývají úředníci s pozitivními testy na covid-19 a ti, co jsou v karanténě. To vede některé radnice k dočasnému uzavření městských úřadů. Právě tento okres patří v současné době ke koronavirem nejpostiženějším v rámci celé České republiky. 

Vedení měst chce minimalizovat kontakty obyvatel, aby tak zabránily přenosu nemoci.

Čtěte také

„Pokud je zapotřebí něco řešit, tak prosíme občany, aby to udělali telefonicky nebo e-mailem. Skutečně situace v Hostinném není dobrá a tak všem doporučujeme minimalizovat osobní styk," zdůvodňuje uzavření městského úřadu pro veřejnost starostka Dagmar Sahánková ze Sdružení pro lepší Hostinné.

V provozu je jen pokladna a to pouze na pár hodin v pondělí a ve středu. Podatelna provizorně funguje v informačním centru.

„Pomáháme městskému úřadu. Vydáváme například známky na popelnice. Fungujeme trošku jako podatelna, lidé tady něco nechají nebo si naopak mohou něco vyzvednout, když nám to sem z úřadu dají," říká pracovnice infocentra Jana Exnerová.

Městský úřad v Hostinném je teď uzavřen, v provozu je jen pokladna

Město teď také až do odvolání zastavilo opravy v městských bytech a řeší pouze aktuální havárie.

„Abychom zase zamezili vstupu našich pracovníků a pracovníků technických služeb do domácností, protože v době vysokého rizika nákazy chceme toto také omezit," vysvětluje starostka.

Komplikací je vyřazení školní jídelny z provozu

„Školní jídelnu jsme bohužel museli v minulém týdnu zavřít, protože nám v podstatě kompletně onemocněli všichni zaměstnanci. Jsou pozitivní a ještě do konce tohoto týdne jsou v karanténě. Uvidíme, jestli potom půjdou na kontrolní testy nebo už od příštího týdne začneme opět vařit," říká ředitel Krkonošského gymnázia a střední odborné školy Martin Vlášek.

Čtěte také

A dodává, že jejich stravovací zařízení patří k jednomu z největších v okolí.
„Vaříme pro mateřské školy, základní školu, pro naši školu i charitu, chodí sem veřejnost, takže se denně uvaří téměř 900 jídel."

„Dováží se do našich školek jídlo ze školní jídelny z Lánova a pomohly nám také místní stravovací subjekty."

Kvůli nárůstu počtu nemocných úředníků nebo těch, kteří jsou v karanténě i trutnovská radnice uzavřela pro veřejnost městský úřad.

„Výjimkou je oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel, které má na starosti občanské průkazy a cestovní pasy. Tam obslouží již objednané klienty," říká mluvčí radnice Michaela Dědková.

V provozu zůstává pouze podatelna.
„Až do odvolání je uzavřeno detašované pracoviště městského úřadu v ulici Horská, vedle Autostylu, kde sídlí oddělení dopravně správních agend," dodává Michaela Dědková.

Spustit audio

Související