Muzeum Náchodska se chystá na sobotní Mezinárodní den archeologie. Bude se na něm hlavně vařit

15. říjen 2021 08:32

V Muzeu Náchodska se připravují na sobotní Mezinárodní den archeologie. K němu se připojují už po čtvrté, letos je téma zaměřené na jídlo v pravěku. A proto se také bude v Broučkově domě na náměstí vařit a péct. Už několik dnů dopředu pracovníci muzea začali zkoušet mlít zrno mezi dvěma kameny, aby si mohli na ohni připravit placky. 

Chtěla jsem říct, že Vlastimil Pibil právě mele obilí. Ale on ho vlastně nemele, tře ho mezi dvěma kameny.
„Je to docela fuška. Ale já jsem zvyklý pracovat rukama, takže mi to nevadí."

Čtěte také

Když to tak pozoruji, připadá mi, že se spíš brousí samotný kámen, než že by tam bylo obilí.
„Je to možné. Samozřejmě v tom namletém obilí je potom spousta písku a kamení. Proto se také dříve lidem hodně obrušovaly zuby. V plackách a jídle byla spousta písku. Ale je dobře, že si třeba děti vyzkouší, jak to tenkrát měli lidé těžké."

Nešlo přijít do obchodu a koupit si už hotovou mouku nebo i pečivo. Jak dávnou dobu tady vlastně připomínají? Na to se ptám Barbory Libřické?
„Budeme se zaměřovat hlavně na kuchyni pravěkých lidí. Aby si děti vůbec dokázaly představit, že z jednoho klásku jen jen pár zrníček obilí. Kolik práce dá vůbec mouku umlet a že ani potom není úplně připravena k pečení. Je nutné ji ještě prosít a pak se s ní teprve dá nějak pracovat."

Muzeum Náchodska se chystá na Mezinárodní den archeologie

Kolik je z takového jednoho klásku mouky?
„Na chleba by to určitě nebylo. Je zapotřebí těch klasů namlet víc, aby byla nějaká mouka. Když se to potom proseje, tak toho zůstane ještě méně."

Jaká byla kuchyně v pravěku?

„Obilí se používalo velice hojně. Lidé z něj připravovali různé placky nebo kaše. Jen opravdu za pomoci vody, namleté mouky a nějakého koření. Samozřejmě byla potom také i nějaká masitá strava."

Čtěte také

Jak to vlastně bylo v pravěku s kořením? Bavíme se o době nějakých 3 až 4 tisíce let před Kristem?
„Nemůžeme si představovat dnešní koření. V této době se spíše jednalo o dochucování sušeným ovocem nebo houbami či kořínky. Často také medem. Jídlo se také dosolovalo, ale samozřejmě záleželo na tom, o jakou oblast se jednalo. Jak v daném místě byla sůl dostupná."

Náchodský Den archeologie toho nabídne ale ještě mnohem víc než v uvozovkách pouhé namletí mouky a upečení placek.

„Máme také připravení komentované prohlídky záchranného archeologického výzkumu v Hurdálkově ulici. Nebo dvě přednášky, jedna bude na téma: stravování našich předků a druhá o výzkumu v trase obchvatu Jaroměře," říká Andrea Kösslerová.

Den archeologie v Muzeu Náchodska začne v sobotu 16. října v 10:00 hodin dopoledne a skončí v 16:00 hodin. Vstup je zdarma.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související