Nezapomeňte, poslední termín pro podání daňového přiznání je 3. dubna. Daně a jak na ně!

21. březen 2018

Mgr. Romana Barešová, ředitelka Sekce řízení úřadu a zástupce ředitele Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj v naší radioporadně. Informace k dani z příjmu. Novinky v roce 2018. Chyby, kterých se nejčastěji dopouštíme. 

Finanční úřady rozšířily i letos úřední hodiny pro podání daňového přiznání, a to od 26. do 29. března od 8 do 17 hodin a 3. dubna od 8 do 18 hodin.

Pracovníci úřadu ale vyjíždějí za daňovými poplatníky do terénu. V Královéhradeckém kraji vyjedou vybírat daňová přiznání do 14 obcí. Jejich seznam, termíny i všechny další potřené informace najdete na www.financnisprava.cz

Daňové přiznání je možné podat i poštou (ale musí přijít do 3. dubna!), elektronicky nebo přes datovou schránku. Kdo podává přes datovou schránku, je povinen podat je i v elektronické podobě.

Pokud finanční úřad vyzve k opravě chyb, je nutné je opravit a komunikovat, jinak to bude úřad posuzovat, jako kdyby daňové přiznání nebylo podané vůbec.

Finance (ilustrační foto)

Pokuty za nepodání nebo zpoždění
Pokuta vzniká 5. dnem po lhůtě. Je přímo úměrná počtu dní prodlení a výši spočítané daňové povinnosti.

Pokuty za chyby
Pokud se v daňovém přiznání objeví chyby a po jejich opravení vyjde daňová povinnost vyšší, je to posuzováno jako pozdní úhrada daně, můžou tedy vzniknout úroky z prodlení.

Nejčastější chyby
Chybný odpočet na vyživovanou manželku. Odpočet je možné uplatnit, pokud manželka nemá za kalendářní rok příjem přesahující 68 tisíc korun. Do příjmu manželky se započítává nemocenská, půlroční mateřská dovolená nebo podpora v nezaměstnanosti. Do příjmu manželky se naopak nezapočítávají dávky státní sociální podpory: přídavky na děti, rodičovský příspěvek a podobně.

Odpočet na školkovné: poplatník si musí uplatnit částku, kterou skutečně zaplatil a ne zákonem stanovenou maximální částku.
Odpočet na vyživované děti: pokud žijí ve společné domácnosti, má nárok na odpočet pouze jeden z rodičů. Nebo si odpočet můžou rozdělit - každý měsíc jeden z rodičů.

Často se také zapomíná na vlastní podpis.

Mgr. Romana Barešová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Novinky
Zvýšené odpočty na vyživované děti o 200 Kč měsíčně.
Školkovné je 12 200 Kč.
Novinkou je školkovné u lesních školek, které jsou nově registrované ve školském rejstříku, takže rodiče můžou uplatnit odpočet právě i na ně.
Zvýšený odpočet pro dárce krve (kteří darují bezplatně) na 3000 Kč za každý odběr. Dále můžou dárci uplatnit částku 20 000 Kč za každý (bezplatný) odběr krvetvorných buněk, tedy například kostní dřeně.
Zvýšení částek na penzijní a životní pojištění o dvojnásobek - na 24 000 Kč.

Více v našem audioarchívu.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související