Města šetří. Připravují se na výrazně nižší příjmy financí, než jaké před epidemií očekávala

6. květen 2020 10:00

Opravy městských bytů, modernizace parků a další investiční akce už začínají rušit některá města na Trutnovsku. Důvodem jsou škrty v rozpočtu kvůli pandemii koronaviru. Akce, které už začaly a jsou vázány smlouvou pokračují. Další ale radnice mnohde ruší nebo přesouvají na příští rok.

Čtěte také

„Rekonstrukci Sportovního areálu manželů Zátopkových a chodníku v ulici Kapitána Jaroše jsme také zastavili. Plus akce, které jsou v rozpočtu ve správě majetku a ve školství, jsme přibrzdili," vyjmenovává starosta Vrchlabí Jan Sobotka za Starostové a nezávislí investiční akce, které se odkládají.

Důvodem jsou obavy z nedostatku peněz.
„Předpokládáme, že propad příjmů bude minimálně, zatím podle obecné prognózy, třeba deset procent. Takže počítáme, že bude ve výši řekněme 20 až 25 milionů korun."

Jan Sobotka dodává, že finanční výbor už vydal pokyn kvůli šetření.
„Je zapotřebí maximálně šetřit provozní výdaje. Abychom některé věci, které dělat nemusíme, odložili nebo vůbec neuskutečnili."

Města na Trutnovsku se už připravují na výrazně nižší příjmy, než jaké před epidemií očekávala (ilustrační foto)

Investiční akce pravděpodobně omezí i Trutnov, ale zatím není jasné, o které konkrétně půjde.

Mladé Buky plánovaly realizaci parku kolem budovy úřadu a vytvoření oddychové zóny.

Čtěte také

Přestože se jim podařilo získat 2,5 milionovou dotaci, tuto akci podle starostky Lucie Potůčkové ze sdružení Mladobučáci prozatím odloží.
„To je přesně ten zbytný výdaj, protože my to musíme předfinancovat, který si momentálně můžeme odpustit. Naštěstí Státní fond životního prostředí na to reagoval velice dobře a přesunul tu možnost do příštího roku."

S poklesem příjmů počítá i sousední Žacléř i tady se chystají změny v rozpočtu a šetření na provozních výdajích.

„Pojedeme to, co je pod dotací. My máme dost podfinancovanou a rozsáhlou infrastrukturu vodovod a kanalizace. Do toho chceme dodržet naplánované investice. A v všechno ostatní je takzvaně na vodě," vysvětluje starosta města Aleš Vaníček ze sdružení Náš Žacléř, náš domov.

Spustit audio

Související