Města na Trutnovsku ruší nebo omezují některé tradiční velké letní kulturní i sportovní akce

21. květen 2020 10:34

Lidé na Trutnovsku mohou letos zapomenout na různé velké kulturní i sportovní akce. Města je ruší nebo dost omezují. Důvodem jsou nařízení vlády, která se sice uvolňují, ale pořadatelé nestíhají tradiční události s aktéry narychlo domluvit. 

Čtěte také

„Máme momentálně zrušeno několik velkých akcí. Ať už jsou to Čarodějnice nebo Dětský den. To jsou akce, které byly zastaveny a omezeny," vyjmenovává starostka Mladých Buků Lucie Potůčková ze sdružení Mladubučáci akce, které kvůli současné situace musela obec zrušit.

Podobně jsou na tom například v Hostinném, kde se milovníci fotbalu budou muset obejít bez tradiční letní události.

„Tatran nebude letos pořádat Memoriál Antonína Plecháče," vysvětluje starostka Dagmar Sahánková se sdružení Pro lepší Hostinné.

Kolotoče a pouťové atrakce (ilustrační foto)

Tradiční Porcinkule, která má dlouholetou tradici, se ale konat bude a to na začátku srpna. Rozhodně ale ne tak ve velkém jako každý rok, kdy náměstí a přilehlé okolí zaplní desítky pouťových atrakcí a prodejců.

„Letošní Porcinkule bude v sousedském duchu, pro místní. Protože se musíme přizpůsobit ochranným opatřením a nechceme nikoho vybízet, aby houfně a ve velkém do Hostinného přijížděli."

Čtěte také

Vedení Vrchlabí nechce přijít o Vrchlabské hudební léto, které má začít v červenci a trvat do poloviny září.

„Máme tam dnes připraven úžasný program. A tak by byla hrozná škoda, kdyby se to neuskutečnilo. Ale samozřejmě, čím déle budeme váhat, tak je potom i vůči oněm umělcům nefér," říká místostarosta Alfréd Plašil z Volby pro město.

Zvažují se proto různé možnosti.
„Klášterní kostel má poměrně slušnou kapacitu. Tedy by bylo možné nařídit zaplnění vždy ob sedadlo a s rouškou. A věřím, že ten, kdo má hudbu rád, tak si tam i za těchto zhoršených podmínek cestu najde. Když to bude méně lidí, tak samozřejmě budou od sebe moci sedět ve větší vzdálenosti."

Ani Nová Paka nechce přijít o tradiční letní slunovrat, ale jde o velkou akci, na kterou přijíždí stovky lidí a desítky jsou v řadách účinkujících. Vedení města zvažuje uspořádání této akce v menším rozsahu.

Spustit audio

Související