Máte vstupenku na letní kulturní akci a nevíte, jestli ji nakonec organizátoři nezruší? Nejste sami

8. červen 2020 08:56

Další osud řady kulturních akcí, plánovaných na letošní léto, zůstává dál nejistý. Zatímco někteří pořadatelé už své snažení pro letošek v uvozovkách odpískali a termín přesunuli na příští rok, organizátoři hradeckého Majálesu stále věří, že na podzim akci zvládnou. Všechno včetně různých povolení nebo záborů prostranství už měli hotové, s řadou věcí ale museli začít znovu. 

„My jsme vlastně měli 8. května akci nachystanou a čekali jsme do poslední chvíle jestli ji můžeme nebo nemůžeme udělat. A v zásadě jsme teď na tom úplně stejně," říká Miroslav Beránek, který teď chystá Majáles na středu 16. září.

Čtěte také

Na webu akce najdete jména potvrzených účinkujících a také informaci o tom, že většina vstupenek s výjimkou VIP balíčků je vyprodána.

Zatím se nestává, že by lidé vstupenky ve velkém vraceli.
„Teď lidé, co si koupili vstupenky, vědí, že existuje náhradní termín. Samozřejmě jsou i tací, kteří se ptají, jestli budeme vracet vstupné. Postupujeme víceméně stejně jako většina festivalů v České republice. A pokud někdo bude chtít vyměnit vstupenku za voucher, tak to začneme umožňovat."

Pokud by se přeci jen vrátilo větší množství vstupenek, pustí je organizátoři Majálesu zpátky do prodeje nejspíš v létě, kdy už bude přeci jen jasněji, jak se situace má.

Změny hlásí i některé tradiční letní akce, pořádané městy

Třeba Porcinkule v Hostinném sice bude, ale ve výrazně menším rozsahu.

Hradec Králové, festival Rock for People. Na snímku britská skupina Biffy Clyro na hlavním pódiu

Naopak Nový Bydžov svou Svatovavřineckou pouť na půlku srpna připravuje dál, říká starosta Pavel Louda z ODS.
„Ptá se na to hodně lidí a já odpovídám tak, že v tuto chvíli pracujeme na přípravách na uskutečnění pouti. A pokud se nestane něco nepředvídatelného, jako je například druhá koronavirová vlna nebo nějaké místní lokální centrum nákazy, tak předpokládáme, že novobydžovská pouť proběhne."

Čtěte také

Náhradní akci - i když ve výrazně menším měřítku než původní festival, pouze pro 500 lidí - chystá i Rock for People. Většina lidí, kteří si koupili vstupenky na letošní ročník, peníze vracet nechce a bere voucher.

Navíc prakticky obratem zmizely i lístky na tu malou akci, která z letošního festivalu zbyla, říká Jana Rösslerová z hradeckého infocentra.
„Včera se spouštěl předprodej a už je to vyprodané."

Mimochodem ani pracovníci infocenter nemají ze současné situace úplně radost. I když většina lidí současnou situaci chápe, konfliktní situace se množí.

„Zažíváme spoustu nepříjemných situací. Když například od prodejní sítě máme takovou instrukci, že vstupenky se prostě nevrací, lidé mají čekat na náhradní termín, a někdo na přepážce na kolegy křičí a dožaduje se vrácení peněz, přičemž je oni vrátit nemohou, protože by to museli zaplatit ze svého, tak to nás moc mrzí. Z toho jsme někdy smutní," uzavírá vedoucí oddělení služeb občanům hradeckého infocentra Lucie Šubrtová.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související