Malé rakety, velké včely a Einsteinovka. Experimentování Hrajme si i hlavou! v Hradci Králové

21. červen 2018 09:28

Kampus Na Soutoku v Hradci Králové bude žít na konci června experimenty, které si každý může zkusit sám. Přírodovědné zajímavosti přinese znovu všem dětem i dospělým přímo na ulici Hrajme si i hlavou!

Již 11. ročník populárně-naučné akce Hrajme si i hlavou! pořádá Katedra fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové ve dnech 21. a 22. 6. 2018 vždy od 9 do 16 hodin.

„Našim cílem je ukázat dětem i dospělákům, že věda není nudná, nepochopitelná, plná vzorečků, ale že je zajímavá, zábavná a hlavně si na ni můžeme sáhnout," popisuje myšlenku dvoudenního experimentování dr. Michaela Křížová, hlavní organizátorka a didaktička z Katedry fyziky PřF UHK.

Že se to daří, dokazuje i množství základních a středních škol, pro které je akce opakovaně cílem celodenních výletů na závěr školního roku, odpoledne ale nechybí ani rodiče s dětmi.

Populárně-naučnou akci Hrajme si i hlavou! pořádá Katedra fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové

Letošní motto zní: „MEGAmini". Malé věci tak budou velké a velké malé - pomocí 3D tiskárny se bude tisknout malý kosmonaut, „pokusničit" se bude s obřími bublinami a pozorovat svět kolem nás mikroskopem i dalekohledem. A protože jde už o 11. ročník, pocestuje se i na Měsíc - Apollem 11. Svůj stánek tu totiž budou mít Rakeťáci, takže o rakety všech velikostí nebude nouze - o octové, vodní ani vzduchové.

„Každý rok se snažíme přinést nová témata, poznatky a pokusy. Letos jsou mezi nimi například bramborové dělo, mini planetární stezka a dílničky pro nejmenší," prozrazuje několik bodů programu dr. Křížová „Novinkou je stánek zaměřený na včely, ve kterém budou zvětšené části včelích těl a děti naučíme poznat trubce a dělnice. Také uvidí ukázky pomůcek pro včelařství."

Populárně-naučnou akci Hrajme si i hlavou! pořádá Katedra fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové

To ovšem není zdaleka všechno, náměstíčko kampusu i budova PřF UHK se zaplní mnoha dalšími atrakcemi. Návštěvníci si užijí stálice programu, jako je ohňové tornádo, pokusy s kapalným dusíkem nebo suchým ledem, nenewtonská kapalina, i jednoduché pokusy pro nejmenší, které je možné provádět také doma - o recept na takové domácí experimentování se tu rádi podělí.

Za úspěšně splněné pokusy sbírají děti u stánků tzv. hlavounky, speciální měnu, za které dostávají odměny. „A Albert Einstein, kterého můžete také vidět chodit a pomáhat dětem mezi stánky, letos namíchal lahodný nápoj přímo z pramene poznání, takže budeme čepovat EINSTEINOVKU. Komu to bude pálit, ten si pochutná," dodává hlavní organizátorka.

Populárně-naučnou akci Hrajme si i hlavou! pořádá Katedra fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové

Na akci se podílejí vyučující a studenti z PřF UHK i dalších fakult. Zábavnou formou se tu tak učí nejen děti ze základních a středních škol, ale i studenti univerzity, budoucí učitelé přírodních věd.

Čtěte takéUniverzita Hradec Králové

„Musí se naučit prezentovat pokusy a učivo různě starým dětem zároveň, ve ztížených podmínkách a doslova za každého počasí. Mají tak možnost proměnit školní teorii v praxi a odnesou si snad i nevšední zážitek z vysokoškolských let, který je bude motivovat i v jejich profesi," uzavírá optimisticky pedagogické plusy Hrajme si i hlavou! dr. Michaela Křížová.

Do akce zapojují i další organizace, např. Hvězdárna a planetárium Hradec Králové, Dům dětí a mládeže Hradec Králové nebo SPC pro zrakově postižené děti v Hradci Králové. Na akci budou prezentovat své pokusy i děti z Gymnázia F. M. Pelcla Rychnov nad Kněžnou a SPŠ, SOŠ a SOU, Hradec Králové.

autoři: Milan Baják , Jakub Novák , Kristýna Vávrová , Pavla Kindernayová
Spustit audio

Související