Lyžařské areály jsou prakticky bez tržeb, ale náklady jim rostou. Také na úpravu tras pro běžkaře

27. leden 2021 07:47

Víc než sto kilometrů upravených běžeckých stop najdou teď den co den běžkaři na různých místech Krkonoš. Na běžky můžete vyrazit do areálu Vejsplachy ve Vrchlabí, ale třeba i na hřebeny. Několikrát v týdnu trasy upravují i oba největší lyžařské areály ve východních Krkonoších - Skiresort Černá hora - Pec a Skiareál Špindlerův Mlýn. 

Pod Skiareál Špindlerův Mlýn spadají i Horní Mísečky, kde se byl na ranní úpravu tras podívat s mikrofonem reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Pokud vám ráno dokáže zkazit náladu když musíte seškrabávat zamrzlá okna u svého auta, tak vězte, že připravit se musí i násobně větší rolba. Pravda, ta má sice vyhřívané sklo, ale zase obvykle stojí na horách, tedy v místech, pokud přituhne, tak to stojí opravdu za to.

„Musíme celou mašinu očistit. Nastartujeme, zahřejeme hydrauliku a potom vyrazíme," společně s Pepou teď právě vyjíždíme do terénu.

Několik minut po osmé hodině ráno už míjíme asi dvě desítky lidí. Ale tahle doba je prý ještě v pohodě, běžkaři jsou tu prakticky pořád.

Úprava lyžařských běžeckých tras na Horních Mísečkách v Krkonoších

„Jsou tady ráno a dokonce i v noci. Kolikrát když jedeme ve dvě hodiny v noci z úpravy, tak se tady projíždí lidé na běžkách s čelovkami."

Čtěte také

Projíždíme v bezprostředním okolí lyžařského areálu. Ti, kteří se na běžky na Horní Mísečky teď vydají, tak mohou využít jen základní tratě, pětikilometrový a sedmikilometrový okruh, a svážnice a trasy v samotném areálu.

Když po zhruba hodině z rolby vystupuji, tak má za sebou Pepa teprve polovinu práce. Dělá ji už dlouhé roky a zatím mu prý nezevšedněla.
„Mě tohle hrozně baví."
Loučím se a vlastně se Pepovi ani moc nedivím.

Skiareál trasy upravuje, přestože by se do toho vůbec pouštět nemusel.

Úprava lyžařských běžeckých tras na Horních Mísečkách v Krkonoších

Podle vedoucího areálu na Mísečkách Zdeňka Spilky to stojí, podle počasí, třeba 50 nebo i 100 tisíc korun měsíčně.
„Je to vyloženě naše dobrá vůle. Protože za to nedostáváme žádné peníze. A tak, jak byli lidé zvyklí, že jsme tady tratě upravovali v daleko větším rozsahu, třeba 40 až 50 kilometrů, tak nyní upravujeme jen 15 až 20 kilometrů."

Čtěte také

Skiareál platí úpravu tratí ze svého. Přesto čelí dotazům, proč neupravuje tratí víc a od čeho tam tedy vlastně zaměstnanci jsou.

„Někdy si říkám, že snad ti lidé spadli z úplně jiné planety. Myslí si, že je všechno zadarmo a všechno všech. A jejich představa o tom, co to všechno obnáší a stojí, je úplně mylná," dodává trošku nazlobený Zdeněk Spilka.

Přesto se on a jeho spolupracovníci několikrát v týdnu starají o to, aby běžkařské stopy na Horních Mísečkách, a to i pro ty nevděčné lyžaře, byly v pořádku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související