Loňská sklizeň ovoce v sadech českých ovocnářů byla druhou nejnižší od roku 1990

17. leden 2018 10:50

Ztráty na tržbách ovocnáři odhadli na půl miliardy korun. Vyplývá to z dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. 

Ovocnářské dny v Hradci Králové pokračují druhým dnem a jedním z hlavních témat, o kterém se mluví, jsou loňské jarní mrazy. Ty totiž mohou za půl miliardovou ztrátu českých ovocnářů. V dubnu a květnu totiž zasáhly Česko, ale i některé okolní země. Regionálně nízké teploty nejvíce zničily úrodu na Moravě. Tam se týkaly hlavně pěstitelů meruněk a broskví. Výrazné poklesy úrody ale ovocnáři loni zaznamenali i u hrušek, švestek, třešní a višní.

„Největší ztráta se týkala broskvoní a meruněk. Tam jsme nesklidili téměř nic. Meruněk máme 40 hektarů a broskvoní 30," říká pěstitel Ivo Pokorný ze společnosti Pomona Těšetice, která hospodaří na Znojemsku. Mrazy, které přišly nejprve v dubnu a pak znovu v květnu loňského roku tak zničily 97 procent jejich úrody. A ti o přesto, že mrazům čelili různými způsoby.

„Před mrazem jsme samozřejmě vyzkoušeli několik těch opatření. Základními bylo ohřívání vzduchu a zmlžování. Nemohu popřít, že některá ta opatření fungují, jako je zadešťování, nebo-li protimrazová závlaha, i ten ohřev vzduchu, nebo protimrazové svíce. Ale bohužel u nás bylo až mínus 6 stupňů. A tím už tak hluboký pokles teploty nevyřešíme," vysvětluje Ivo Pokorný.

Ale nejen české a moravské ovocnáře poškodily mrazy.

Podle předsedy ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka, ztráty zaznamenaly i evropští pěstitelé: „Bohužel v loňském roce ty mrazy postihly celou řadu významných pěstitelských zemí, zejména Itálii, Polsko a Německo. Takže v Evropě chybí tak třetina jablek. Tedy jejich ceny se zvedly hlavně z tohoto důvodu. Protože do České republiky se i v nornálních letech více než polovina konzumních jablek dováží."

Jablka

Martin Ludvík dodává, že nejen dovoz jablek a ovoce ze zahraničí, nebo mrazy a ochrana před nimi jsou témata letošních Ovocnářských dnů. K diskusi budou i mnohá další: „Samozřejmě budeme také diskutovat o některých nových inovacích. Třeba v ochraně rostlin. Budeme diskutovat o chorobách a škůdcích. A chceme se také zaměřit i na problematiku pěstování třešní. Nebo takovým fenoménem je takzvaný mechanizovaný řez ovocných stromů v sadech. Protože trpíme nedostatkem sezónní praocvní síly a snažíme se ve všech směrech hledat cesty, abychom ji nějak nahradili."

Ovocnářské dny dnes skončí, ale ještě ve čtvrtek si zájemci vyzkouší metodu mechanizovaného řezu přímo v sadech Zemědělského družstva v Dolanech u Jaroměře.

autor: luc
Spustit audio

Související