Lev berberský je ve volné přírodě vyhuben. Vidět ho ale můžete na lvím safari ve Dvoře Králové

16. únor 2019 10:10

Víte, která zvířata patří do takzvané velké africké pětky? Jsou to: slon africký, nosorožec dvourohý, buvol africký, levhart skvrnitý a lev. A právě za lvy se dnes vypravíme do Lvího safari v Safari Parku Dvůr Králové.

I když je venku chladno, tak my si lvy spojujeme s rozpálanou africkou savanou. A nebudeme cestovat daleko, zastavíme se v našem dobře známém Safari Parku Dvůr Králové. Zooložka Gabriela Linhart tam na dohled lvů zavedla redaktorku Danu Voňkovou.

Lvy berberské chová u nás pět zoologických zahrad. V královédvorském lvím safari se s tímto silným africkým predátorem můžete setkat celoročně. Setkání je to velice zajímavé, protože ve volné přírodě byl tento poddruh lva vyhuben.

Původně žili lvi berberští v Africe na jih od Sahary

Samci mají na krku výraznou hřívu v barvě od pískově žluté až po tmavě hnědou. Mají téměř dokonalou schopnost vidět ve tmě. A to díky oční luminiscenční vrstvě, která dokáže odrážet i slabé paprsky světla. Lev vidí ve tmě asi šestkrát až sedmkrát lépe než člověk.

Africké i Lví safari v ZOO Dvůr Králové si můžete projet i vlastním vozem

Africké safari

Několik tisíc návštěvníků denně teď míří do ZOO Dvůr Králové nad Labem. Cílem prázdninových výletů se stávají nejen pavilony s exotickými zvířaty, ale také Lví safari a Safari Josefa Vágnera s volně se pohybujícími kopytníky. Mezi antilopy, zebry nebo africký domácí skot se návštěvníci dostanou i vlastními vozy. A když se budou pečlivě dívat, nepřehlédnou ani pštrosa. Zatímco jeho rodiče teď sedí na vejcích, on se prochází zeleným volným prostorem nebo odpočívá v trávě. My vás o tom přesvědčíme reportáží redaktorky Dany Voňkové.

Čelisti jsou mohutné a vyrůstá z nich 30 zubů. Na pyscích, nad očima a na bradě má lev hmatové vousy, které jsou také důležitým identifikačním prvkem pro vědce. Každý vous má u kořene tmavou pigmentovou skvrnu, ta celkově vytváří jedinečný vzorec, který se v průběhu života nemění.

Ocas je dlouhý, zakončený nápadným střapcem s rohovitým hrotem.

Lvi jsou na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem, společenská zvířata. Žijí ve smečkách. Samci si označují teritorium pachovými značkami a také hlasitým řevem, který je slyšet na několik kilometrů daleko.

 Lev berberský v Safari Parku Dvůr Králové

Kromě toho, že střeží své teritorium, je také jejich úkolem předat potomstvu svoje geny a zajistit pokračování rodu. Samec ale nesmí ztrácet čas ochraňováním cizích lvíčat, protože smečce vládne pouhé dva až tři roky.

Údajně lvi denně prospí a proleží až 20 hodin. V lásce nemají hyeny.

Lvi loví většinou společně. Stávají se i případy, kdy při lovu spolupracují. Jedna část smečky se skrývá a druhá dokáže kořist vehnat svým druhům přímo do cesty. Samice uloví až 3/4 veškeré potravy smečky. Lví samci se přiživují na kořisti lvic a nebo jiných predátorů. Při zabíjení velké kořisti je ale jejich síla nenahraditelná. Běžnou kořistí lva jsou antilopy, zebry, pakoně, gazely, ale i ptáci, plazi a malí savci.

Lvice Khalila a Tessy budou letošní novinkou Lvího safari v Safari Parku Dvůr Králové

 Lví safari v Safari Parku Dvůr Králové

V sobotu 28. dubna bude zahájena hlavní sezona Safari Parku Dvůr Králové a s ní i provoz Afrického a Lvího safari. Novinkou budou dvě mladé lvice berberské, které do Dvora Králové dorazily z německé Zoo Neuwied na podzim loňského roku. V safari se budou pohybovat společně se samcem stejného druhu jménem Bart.

Účinnou obranu proti lvům má žirafa, svým kopancem jim dokáže roztříštit lebku.

Lví samec spořádá na posezení i 45 kg masa. V některých oblastech až polovinu své kořisti ukradne hyenám.

Mláďata lvice poměrně často stěhuje a přenáší v tlamě. Ke smečce se vrací až když jsou lvíčata stará 6-8 týdnů. Úmrtnost koťat je vysoká - až polovina se nedožije prvního roku.

Lev berberský je ve volné přírodě vyhuben a přežívá pouze v zoo a soukromých chovech. Je zapsán na červeném seznamu IUCN.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související