Letošní zima byla v Královéhradeckém kraji k pracovníkům technických služeb shovívavá

13. březen 2018 09:15

V Hradci Králové se už pracovníci Technických služeb pomalu loučí se zimou. Ta byla z jejich pohledu poměrně příznivá, protože počasí údržbu ve městě nijak výrazně nekomplikovalo a péči o komunikace zvládali v běžném režimu. Více se o téma zajímala reportérka Lucie Peterková.

Z ulic měst už zmizel sníh a ukazuje se, co pod ním bylo ukryto. Ať už jsou to pozůstatky po neukázněných pejskařích, zbytky inertního posypu, nebo také výmoly na silniciích a chodnících. To všechno teď musí pracovníci Královéhradeckých technických služeb uklidit.

„Letošní zima byla mírnější. To znamená, že těch výtluků na komunikacích není tolik: Pakliže jsou nějaké závady zjištěny, tak jsou operativně opravovány.A děje se to v průběhu celého zimního období, tam nezáleží na tom, jestli je zima mírná nebo tužší. Ty závady se odstraňují pravidelně," říká ředitel hradeckých technických služeb Tomáš Pospíšil.

A doplňuje, že zatím jsou pracovníci ještě pořád v takzvaném zimním režimu: „Vzhledem k případným očekávaným srážkám je technika ještě připravená na zimní údržbu. Ale nějaká technika se pomalu začně přestrojovat na ten letní provoz. Protože už v měsíci březnu zahajují technické služby bloková čištění."

02873251.jpeg

Stejně, tedy jako mírnou a příznivou, hodnotí letošní zimu také ředitel technickcýh služeb v podkrkonošském Hostinném Jiří Kölbl: „Zima byla mírnější než obvykla, takže byla méně náročná. Samozřejmě, spotřebovali jsme méně materiálu na posyp, takže jsme ušetřili tyto prostředky. Ale technika se musí udržovat i když zima není a lidé do práce také musí chodit. I když vykonávali jiný typ práce."

Na horách i v Labské nížině to tedy letos bylo podobné. V Hostinném se teď budou soustředit hlavně na úklid komunikací po zimě a na drobné opravy.

02823405.jpeg

A v Hradci Králové už technici, podle Tomáše Pospíšila, terén objíždějí: „Středisko místních komunikací má pracovníky, kteří každodenně objíždějí město, monitorují stav povrchu. A v případě zjištěné závady, je ta zařazena do seznamu plánovaných oprav. I občané nám pomáhají. V případě telefonických nebo e-mailových oznámení, nebo i díky službě nahlášení závady na magistrát a ten nám ji přepošle. Tedy kvitujeme i spolupráci s občany."

Pracovníci technických služeb v Hostinném i v Hradci Králové teď zaměří pozornost hlavně na jarní úklid a následovat bude péče o zeleň.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související