Letošní velikonoce se potkaly s otevřením Afrického i Lvího safari ve Dvoře Králové nad Labem

19. duben 2019

Zvířata opouštějí zimoviště a těší se z jarní zeleně a návštěvníci navíc načerpají zážitky ze setkání s českými lidovými zvyky. Tři druhy automobilů je samozřejmě dopraví do Afrického i Lvího safari. Že je těžké takové nabídce odolat? Posuďte sami. Tady je pozvánka, kterou připravily Ilona Kratochvílová ze vzdělávacího oddělení královédvorského safari parku a reportérka Dana Voňková.

V pátek 19. dubna bude v Safari Parku Dvůr Králové zahájena hlavní sezona a s ní i provoz Afrického a Lvího safari. Návštěvníci safari se tak poprvé projedou po nově zrekonstruovaném mostě dlouhém 150 metrů. Stavba připomínající mosty, které se kdysi budovaly v Africe, se stala největší investicí zahrady za posledních deset let.

Safari Park Dvůr Králové se modernizuje. Chystá pro vás novinky za bezmála 65 milionů korun

 Lev berberský v Safari Parku Dvůr Králové

Safari Park Dvůr Králové se chystá na hlavní letní sezónu. V areálu se momentálně přestavují pavilony Vodní a Ptačí svět, před otevřením je také nový žirafinec. Celkem jde o investice za téměř 65 milionů korun. 

Zahájení hlavní sezony bude doplněno velikonočním programem a výstavou nejlepších fotografií slavné americké fotografky Ami Vitale.

„Největší stavební boom zažila zahrada v 70. letech pod vedením tehdejšího ředitele Josefa Vágnera. Od té doby se však část staveb dostala na hranici své životnosti, což je právě případ mostu v safari vedoucí přes jezero, kde tráví léto pelikáni, volavky a husy. Konstrukci nového mostu tvoří 13 ocelových dílů, zatímco cesta je vyložena modřínovými prkny. S přimhouřením oka se stavba podobá mostu přes africkou řeku Zambezi," popisuje ředitel safari parku Přemysl Rabas.

Do safari se na hlavní sezonu přemístí stáda zeber, vodušek, antilop koňských a losích, pakoňů a skupiny pelikánů. Během následujících týdnů tam pak ošetřovatelé stejně jako v předchozích dvou letech převezou dva žirafí samce Micka a Bazyla. Ve Lvím safari na návštěvníky čeká smečka lvů berberských sestávající z dvou samic a jednoho samce.

„Další novinkou, kterou návštěvníci nejspíš nepostřehnou, ale pro provoz Afrického safari je zásadní, je výstavba nových zimovišť pro kopytníky těsně sousedící s areálem safari," říká Rabas. „Dosud tam musela být zvířata každý rok přivážena a odvážena v nákladních autech ze stájí rozmístěných v zázemí zahrady. Po výstavbě nových zimovišť budou na sezonu jednoduše přepouštěna z výběhů přímo do safari, což pro ně bude mnohem lepší," zakončuje ředitel safari parku.

Africké safari ve Dvoře Králové nad Labem

Během velikonočních svátků čeká návštěvníky rovněž doprovodný program zahrnující pletení pomlázek a dílen pro děti. V galerii Tengenenge pak bude otevřena výstava americké reportážní fotografky Ami Vitale s názvem Naděje x Vyhynutí představující silné příběhy o záchraně těch nejohroženějších afrických savců.

Pakoně jsou antilopy. Například pakůň modrý je šeděmodře zbarvená antilopa, která ve volné přírodě obývá jižní Afriku. Spásá travnaté savany a na pastvě urazí i 50 kilometrů.

Africké safari ve Dvoře Králové nad Labem

Zajímavá je synchronizovaná březost samic ve stádě. Mláďata se pak rodí během krátkého období.

Samci mají výšku v kohoutku až 145 cm, samice bývají o málo menší. V lidské péči se dožívají více než 20let. Pakůň modrý je podruhem pakoně žíhaného. Ten urazí v době sucha za vodou a potravou dokonce 1600 km.

Africké safari ve Dvoře Králové nad Labem

Cestou se stávají kořistí lvů, gepardů, hyen a krokodýlů. Při útěku dosahují rychlosti až 80 km/hod.

Často se združují do početných stád se zebrami, které mají lepší zrak. Pakoně zase výborný sluch a čich, takže společně mají větší šanci zjistit přítomnost predátorů.

Pakoně mají důležitou roli v ekosystému. Buvoli spásají nejvyšší trávu, po nich nastupují zebry, následně pakoně a až u země okusují trávu antilopy.

Pruhování antilop Derbyho je pro každé zvíře jedinečné stejně jako u lidí otisk prstu

antilopa Derbyho z rezervace Bandia

Západní poddruh antilopy Derbyho se v Senegalu vyskytuje pouze v národním parku Niokolo Koba, kde v rezervacích Bandia a Fathala dnes žijí poslední jedinci těchto kriticky ohrožených  zvířat. Na jejich záchraně se podílí i české sdružení Derbianus Conservation, jehož členkou je Markéta Grúňová ze Safari Parku Dvůr Králové.

Mládě pakoňů se narodí uprostřed stáda, zhruba za 7 minut se postaví na nohy, drží se v blízkosti matky a za další dvě hodiny dokáže udržet krok se stádem.

Na jihu Afrického kontinentu žije také červenohnědě zbarvený pakůň běloocasý. Jeho hřbetní hříva a dlouhý ocas jsou bílé nebo krémově zbarvené, má dlouhé hákovité rohy.

Dříve pravidelně migroval za potravou, dnes už ale žije většinou na omezených nebo ohrazených územích. V době říje předvádí zdánlivě nesmyslné pohyby jako jsou výpady, výskoky nebo točení na místě a může být nebezpečný jak pro zvířata, tak pro lidi.

Pakůň běloocasý byl dříve považován za škůdce domácího skotu a domorodci byl vybíjen. Ve volné přírodě byl tak do roku 1900 téměř vyhuben. V současnosti je podle Červeného seznamu IUCN evidován jako druh závislý na ochraně.

autoři: Dana Voňková , baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související