Letošní sucho nepřeje v Královéhradeckém kraji pěstitelům ovoce ani zeleniny

21. červen 2018 09:04

Pěstitelé ovoce v Česku se mohou s největší pravděpodobností těšit na lepší sezónu, než byla ta loňská. Na druhou stranu důvody k velké radosti také nemají. Ovoce bude nejspíš víc, ale kvůli suchu nebude jeho kvalita a tím pádem ani prodejnost optimální. Vidět to zatím bylo například u jahod, které letos pěstitele zklamaly, nebo u třešní. 

Reportér Tomáš Lörincz zmapoval situaci v Královéhradeckém kraji.

„Jedna věc je objem prudukce a druhá věc je kvalita té produkce. To znamená zpeněžení produkce. U třešní, kde je sice ta úroda relativně dobrá, nebo vysoká, ale nebude možné celou produkci zobchodovat, protože v těch sadech, kde nejsou závlahy, tak třešně nedosahují potřebných velikostí a obchodovány nebudou," říká předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík.

Vejlímek červený neboli Štětínské

Přesné odhady letošní produkce zveřejní ministerstvo zemědělství až na konci června, podle Martina Ludvíka se ale sucho týká i dalších druhů ovoce: „V podstatě všech ovocných druhů, které půjdou do sklizně v horizontu příštích měsíců, ať už sezónní nebo podzimní. To znamená jablka. A bude velmi záležet na objemu atmosférických srážek v následujících měsících. To bude rozhodující pro letošní rok."

Dostatek deště ještě tedy může sezónu zachránit, především pokud jde právě o jablka. Každopádně ve smyslu chuti zůstane kvalita stejná. Na chuti se sucho nijak nepodepíše, případně může mít v kombinaci s teplem i pozitivní vliv.

cherries-422468_1920.jpg

Loňská sklizeň ovoce v sadech českých ovocnářů byla druhou nejnižší od roku 1990

Jablka budou letos zřejmě dražší než mandarinky nebo i banány (ilustrační foto)

Ztráty na tržbách ovocnáři odhadli na půl miliardy korun. Vyplývá to z dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. 

Jenže zákazník je za poslední roky zvyklý kupovat ovoce nablýskané a velké, krčí rameny Martin Ludvík: „Jedna věc je, že tady existují určité normy, které nám říkají, jak to ovoce má vypadat. Ale řekl bych, že nad rámec těch norem jsou zejména obchodní řetězce, které mají daleko vyšší požadavky dnes na kvalitu. A samozřejmě, pokud tam ta velikost plodů není, a zákazník je dnes zvyklý jen na tu nejlepší produkci, tak se skutečně toto nedá zobchodovat. Je to velký rozdíl, protože třešně se dají prodávat ve velikosti kolem 3 centimetrů, což je dnes takový vyšší požadavek, i za cenu kolem 60 až 70 korun na farmách. A třešně, které mají 2 centimetry, tedy o centimetr méně, nejsou v podstatě vůbec prodejné."

Ovocnáři nejsou jediní, komu sucho komplikuje jejich pracovní život. Podobná je situace i u pěstitelů zeleniny.

Brigádník řeže hlávky zelí

Například zemědělské družstvo Podchlumí má starosti se zelím. Ani s ním to nevypadá dobře, říká ředitel Luboš Horník: „Se zelím to také vypadá bledě. My jak nemáme závlahy, tak jsou ty přírůstky minimální a zelí trpí suchem. Další problém je, že tohle počasí svědčí škůdcům. A tím pádem je to neustále obalené a škůdci ten vývoj decimují ještě vedle toho sucha. Takže to nevypadá dobře."

Jednou ale snad prý pršet začne, doufá Luboš Horník. I produkci a tím pádem ve výsledku i kvalitu a cenu zeleniny mohou deště pozitivně ovlivnit.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související