Léčebné lázně Janské Lázně dnes začínají přijímat pacienty z nemocnic v Královéhradeckém kraji

7. leden 2021 16:43

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji přibývá lidí hospitalizovaných kvůli koronaviru. Část pacientů tak nemocnice právě dnes začínají přesunovat do státních léčebných lázní Janské Lázně, aby se především ulevilo personálu ve zdravotnických zařízeních.

Čtěte také

„Teď s výtahem ještě můžeme vyjet, potom bude už zablokovaný," říká náměstkyně pro léčebnou péči a primářka léčebny dospělých Ivana Uiberlayová, se kterou společně v budově Janský dvůr ve státních léčebných lázních nastupujeme do výtahu a vyjíždíme do čtvrtého patra.
„Patro je nyní ještě volně přístupné, protože tam žádné pacienty pozitivní na covid-19 nemáme."

První pacienty sem přivezou na začátku příštího týdne a protože půjde o covid pozitivní, personál je izoluje od všech ostatních.
„Sanitky s covid pozitivními pacienty budou přijíždět bočním vchodem. Bude tam zátaras a místo na přestrojení do protiinfekčního oděvu."

Nemocnicím ale lázně uleví už dnes, začínají totiž přijímat necovidové pacienty, pro které v nemocnicích není místo, ale stále potřebují péči.
„Dnes přivezou první dva pacienty z Fakultní nemocnice v Hradci Králové."

Pomoc nemocnicím znamená pro státní léčebné lázně komplikace. Některé ze svých nasmlouvaných klientů totiž musí dočasně odmítnout.

Čtěte také

„Dobrý den, Hromádková, přijímací kancelář Janských Lázní. Vy jste měla mít nyní v pátek nástup k nám do lázní. Ale bohužel, chci se s vámi teď domluvit na posunutí termínu."
Komunikaci má na starosti Petra Hromádková. Většina klientů podle ní odklad termínu jejich nástupu chápe.
„Někdy už opravdu potřebují klienti rehabilitovat, ale většinou komplikace pochopí."

Problém běžní klienti lázní prý nemají ani s upozorněním, že je před nástupem čeká preventivní antigenní test.
„Uvítají to, chtějí test podstoupit."

Státní lázně mají momentálně pro pacienty z krajských nemocnic připravených několik desítek lůžek.

Spustit audio

Související