Krkonoše se připravují na zimní sezonu. Kromě Špindlerova Mlýna se nezdražuje

13. říjen 2013

Přípravy na lyžařskou sezonu jsou v Krkonoších v plném proudu. Opravují se lanovky, dokončují se terénní úpravy sjezdovek a dostavují nové restaurace. Většina skiareálů už také zveřejnila ceníky. Kromě Špindlerova Mlýna, kde si letos připlatíme, zůstávají ceny stejné jako loni.

Skiareály v Krkonoších se snaží nabídnout nové sjezdovky a propojit ty stávající. Ve Špindlerově Mlýně nabídnou skibusy, které budou jezdit mezi Medvědínem a Svatým Petrem. V plánu do příštích let je i lyžařské propojení.

To se letos podařilo mezi Janskými Lázněmi a Pecí pod Sněžkou. „Od horní stanice kabinkové lanovky je převeze rolba k bývalé horní stanici původní kabinové lanovky na Černou horu. Tam si nandají lyže a na nich pojedou až pod Kolínskou boudu, kde bude připravena druhá rolba. Ta je odveze k Pražské boudě,“ vysvětluje jednatel skiareálu Černá hora Pec Petr Hynek.

Areály Janské Lázně a Pec pod Sněžkou měly už v loňském roce společnou permanentku. Ta se ani letos nezdraží, lidé za ni zaplatí 620 korun. Ceny zůstávají stejné také v Harrachově - 590 a Herlíkovicích - 580 korun.

Připlatíme si ale ve Špindlerově Mlýně, říká ředitel společnosti Melida, která areál vlastní Čeněk Jílek. „O Vánocích bude stát jednodenní lyžování 850 korun, v hlavní sezóně bude stát 750 korun. Důvodem zdražení jsou samozřejmě investice, které jsme tady letos udělali.“

Čtěte také

Nejzajímavější bude pro lyžaře rozšíření červené lanovky na Medvědíně. Skiareál také vyvíjí novou mobilní aplikaci, která dá informace o počasí, obsazenosti parkovišť i situaci na sjezdovkách. S tím mají od loňského roku zkušenost i v Herlíkovicích, potvrdil ředitel ski areálu Marek Lambert.

Lyžařská sezona začne v Krkonoších s prvním sněhem. Kdy napadne, bude záležet na přírodě. Předpoklad je druhá polovina listopadu. Na nápor návštěvníků hor se proto připravuje i Horská služba, kterou posílí desítky dobrovolníků.

Ústřední náčelník Jiří Brožek upřesnil, na co by si lidé měli dát v zimní přírodě dát pozor. „Neustále doporučujeme desatero, které pro návštěvy nebo výlety v horách platí. Je potřeba si uvědomit, že začíná období mlh, které jsou i ve vyšších partiích, takže je to otázka hlavně dobrého plánování turistické trasy a orientace v terénu.“

autoři: par , sib , Hana Novotná
Spustit audio