Královéhradecký kraj má letos v plánu investovat do oprav silnic druhé a třetí třídy rekordní částku

26. únor 2020 08:21

Královéhradecký kraj dá letos do oprav mostů a silnic druhé a třetí třídy celkem 1,4 miliardy korun. To je zhruba o desetinu víc než minulý rok. Podle hejtmanství je přibližně polovina z 3 300 kilometrů krajských silnic v havarijním stavu.  

Čtěte také

Kraj čtvrtým rokem investuje do silnic a mostů více než jednu miliardu korun.

Více dodává náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.
„Jedna miliarda a 400 milionů dnes znamená, že opravíme zhruba 113 kilometrů silnic a 5 mostů. Budeme rekonstruovat poměrně náročné úseky silnic, proto nás to bude stát také docela dost peněz. A budeme i mosty, které budou velmi náročné. Jako například most v Hostinném."

Na území kraje by mělo začít 14 staveb a dalších 14 by pak mělo pokračovat z minulého roku.

Čtěte také

Které úseky se letos dočkají opravy, popisuje Martin Červíček.
„Silnice Chlumec nad Cidlinou - Nový Bydžov, pokračujeme v opravě úseku Prkenný Důl - Královec, budeme dál pokračovat v obchvatu Jičín - Robousy. Začneme se silnicí Nové Město nad Metují - Bohuslavice. Budeme se věnovat Adršpachu. Tam máme naplánovány dvě etapy oprav. Pokračujeme v rekonstrukci silnice 325 kolem Hostinného a tak dále."

Z jakých zdrojů se opravy zaplatí, dodává mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská.
„Stejně jako v minulých letech pokryje nejvíce stavebních akcí Integrovaný regionální program. V tomto případě se jedná o částku více než 850 milionů korun. Další peníze poputují z krajského rozpočtu a to ve výši přibližně 256 milionů korun."

V minulém roce stihl kraj obnovit 14 mostů a 80 km silnic.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související