Koně a oslíci na Farmě Dubno mají štěstí, že jejich podkovář Ondřej Baudyš tolik miluje své řemeslo

18. září 2020

Kovář a podkovář Ondřej Baudyš z Batňovic je absolventem Střední školy řemeslné Jaroměř, je také členem Společenstva uměleckých kovářů a zámečníků a kovářů-podkovářů Čech, Moravy a Slezska. A kromě své kovářské práce také s láskou pečuje o podkovy a kopyta koní a oslíků v širokém okolí. 

Čtěte také

Pravidelně každé dva měsíce jezdí odborně ošetřovat také oslíky a koně na Farmu Dubno u České Skalice, kde ho při práci zastihla redaktorka Romana Pacáková.

Na farmě Dubno jsou pouze strouhaní oslíci a koně, to znamená, že tam chovají zvířata na měkkém terénu, která nijak těžce nepracují, takže nepotřebují podkovy. Stačí jim tedy jen zkrátit kopýtka, aby jim při chůzi nepřekážela. „Je to, jako když si stříháte nehty“, říká Ondřej Baudyš.

K základnímu nářadí, které podkovář při takové práci používá, patří podkovářské nože, kleště na skřípání kopytní rohoviny a rašple.

Podkovář, který provádí tuto odbornou práci, na to musí mít nejen patřičné vzdělání, veterinární zkoušky, ale také dostatek zkušeností.

Čtěte také

Pracuje tak trochu jako terapeut, protože musí zhodnotit celkový postoj zvířete a provést korekturu. Když má totiž zvíře kopýtka nestejně dlouhá a ošlapaná, může mu to působit řadu zdravotních problémů.

Koně a oslíci na farmě Dubno už Ondřeje Baudyše znají, v klidu tedy postojí a nechají se ošetřit. Podkovář nejprve zhodnotí celkový postoj a postoj každé z končetin a pak se pustí do práce. Zvedne zvířeti nohu, nožem vyčistí kopyto, ostříhá okraj, aby se kopýtko dobře odvalovalo a zvíře neklopýtalo, zabrousí pěkně do kulata a je hotovo.

Střední škola řemeslná Jaroměř
je státní školou, jejím zřizovatelem je Královéhradecký kraj. Studium je vhodné pro chlapce i dívky, které mají zájem o řemeslo.

Pohled do historie Střední školy řemeslné v Jaroměři

Střední škola řemeslná (dříve Střední odborné učiliště) v Jaroměři je pokračovatelem c.k. Všeobecné řemeslné školy založené roku 1886.

Tradičními obory jsou truhlář, tesař, opravář zemědělských strojů, v oboru podkovář a zemědělský kovář udržujeme kontinuitu výuky jako jediná škola v republice, a to od roku 1951.

Škola se zabývá také výukou uměleckých oborů, a to oborem umělecký kovář a zámečník, pasíř a umělecký keramik. U všech učebních oborů je možno pokračovat v nástavbovém studiu zaměřeném na ekonomiku podnikání ukončené maturitou.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.