Kolik netopýrů zimuje v podzemí vojenských objektů v Orlických horách? Ochranáři právě savce sčítají

30. leden 2022 08:46

V Orlických horách začalo sčítání netopýrů ve vojenských objektech. Ochranáři v těchto dnech procházejí podzemní stavby a zjišťují, kolik vzácných savců v nich přespává v zimním období. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová.

Co přesně pracovníci chráněné krajinné oblasti v podzemí zjišťují?

Čtěte také

Každoročně procházejí podzemní prostory, aby zjistili počty spících netopýrů. A také to, jaké druhy těchto savců se na území orlických hor vyskytují. Zjišťují, jestli se tam třeba neobjevil nějaký nový druh, který zde v minulosti nezimoval.

To je třeba příklad netopýra večerního. Ten je trošku větší, zrzavý druh, který se právě v této lokalitě před několika lety vůbec nevyskytoval. Ochranáři si jeho přítomnost vysvětlují postupným oteplováním oblasti.

Jednoduše řečeno, v horách už nejsou tak mrazivé zimy a proto je tam možné objevit i teplomilnější druhy netopýrů.

Čtěte také

Zdánlivě naopak ubývá těch chladnomilných zvířat. Může se prý stát, že ochranáři v některém z objektů nenajdou vůbec například netopýra černého, který se v dané stavbě dříve běžně vyskytoval.

Není to prý dáno ovšem tím, že by těchto netopýrů ubylo, ale důvodem jsou právě teplejší zimy. Tito netopýři jsou v takových podmínkách schopni přezimovat třeba i jen pod kůrou stromů.

V Orlických horách probíhá sčítání netopýrů ve vojenských objektech

Kolik objektů musí ochranáři projít a jde jen o bývalé vojenské objekty?

Jej jich docela dost. V hřebenové části Orlických hor mají ochranáři z tamní CHKO na starost zhruba kolem padesáti dvou i vícepatrových objektů.

Čtěte také

Nejedná se ale pouze o vojenské stavby, ale třeba i o štoly. Kontrolují ovšem také například jeskyně v Orlickém Záhoří.

Do kdy bude sčítání netopýrů v Orlických horách potrvá?

Na to, aby ochranáři obešli všechny objekty a místa, kde netopýři pravidelně zimují, mají zhruba měsíc.

Obecně se dá říct, že by mělo být sečteno do konce února. Ale záleží především na počasí. Jakmile poleví zima, netopýři se probují a bude po sčítání.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související