Klíšťata jsou před začátkem prázdnin hodně aktivní, podle hydrometeorologů hrozí nejvyšší riziko

16. červen 2019 10:35

Hygienici evidují první letošní případy onemocnění lymskou boreliózou, tedy nemocí, přenášenou klíšťaty. Právě tento druh parazita začal být letos aktivní velmi brzy. V těchto dnech ho aktivita rozhodně neopouští.

Klíšťata se rozšiřují i na hřebeny hor

Klíště obecné

Výzkum uskutečněný v minulých sedmi letech prokázal existenci populací klíštěte obecného až do nadmořské výšky 1 000 - 1 100 metrů nadmořské výšky, zatímco v minulosti se klíště vyskytovalo pouze do 700-800 metrů. Jednotlivé, avšak pravidelné nálezy nymf klíštěte byly zaznamenány až k horní hranici lesa, tedy přibližně do 1 250 metrů nad mořem. Příčinu těchto změn odhalila současně provedená analýza údajů z pěti krkonošských klimatologických stanic. Je jí výrazné oteplení v jarním a letním období. Například v 1 100 metrech se průměrná měsíční teplota vzduchu v květnu za posledních 50 let zvýšila o 3,5 stupně Celsia, v červnu a červenci o 2 stupně Celsia a v srpnu o 2,5 stupně Celsia.

Český hydrometeorologický ústav, který aktivitu klíšťat předpovídá, prakticky tři poslední týdny v kuse hlásí stupeň devět nebo deset - tedy maximální riziko. A stejné to má být i v dalších dnech.

Že klíšťatům letošní jaro svědčí, potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.
„Klíšťata mají ráda vlhko a teplo. Tedy to současné počasí jim určitě vyhovuje."

Hygienici už evidují první onemocnění způsobená klíštětem

„Hlavně u lymské boreliózy je inkubační doba delší, ale i přesto už evidujeme v letošním roce 40 případů onemocnění. Co se týká klíšťové encefalitidy, tak tam nemáme zatím evidovaný žádný případ."

Mapa zobrazuje prostorové rozmístění velikosti rizika onemocnění klíšťovou encefalitidou

I když podle Veroniky Krejčí mohou být některé případy boreliózy způsobeny klíšťaty přisátými během pozdního podzimu, je jasné, že ani letos se Královéhradeckému kraji podobná onemocnění nevyhnou. Na očkování, které by v uvozovkách "zachránilo" začátek léta, je už pozdě, dodávky vakcín právě proti klíšťové encefalitidě měly navíc výpadek.

Praktická lékařka Kristýna Kališová z Hostinného ale potvrdila, že vakcíny už jsou. A očkovat se má smysl kdykoli, protilátky, které vznikají několik týdnů, se mohou hodit třeba už na podzim.
„Jsem ráda, když lidé chodí kdykoliv během roku. Protože se prostě vytvoří ony protilátky. A mají to ideální, když jsou naočkováni těmi třemi dávkami před sezónou. Letos se objevila klíšťata už někdy v březnu. Takže ideální je, když se nechají očkovat přes zimu."

Malí tvorové, kteří dokáží způsobit velké nepříjemnosti. Oteplilo se a klíšťata zvyšují aktivitu

Nejnovější elektronový mikroskop za více než 15 milionů korun používají vědci v Českých Budějovicích, nabízí jim široký rozsah zvětšení třeba při pohledu na klíšťata

plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. v naší radioporadně na téma: klíšťová encefalitida a lymská borelióza. 

Zájem o vakcinaci podle praktických lékařů je. Potvrzuje ho i Kristýna Kališová.
„Lidé to chtějí, ale musíme jim o tom říkat a vše vysvětlovat. Pokud to nevysvětlíme, tak ten zájem není, protože je to placená vakcína. Tedy ten zájem opadá kvůli placení, ale když vysvětlíme výhody onoho očkování, tak ten zájem opravdu je."

Základní zásady při pohybu nejen v lese, ale kdekoli v přírodě, zůstávají stále stejné - důležité je hlavně se po návratu domů pořádně prohlédnout a případné klíště odstranit co nejdřív.

Podle Veroniky Krejčí není možné podcenit ani ta nejmenší.
„Nezáleží na tom, v jakém stádiu klíště je. Všechna tři stádia mohou člověka napadnout, mohou být infekční. Tedy nezáleží na velikosti klíštěte. Tam není žádná souvislost s jeho infekčností."

A pozor je potřeba dávat i ve vyšších nadmořských výškách než tomu bývalo dřív, třeba i na horách.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související