Ketodieta a low carb. Recepty na jablečný štrúdl bez mouky a lososovou roládu od Martiny Jandové

28. červen 2020

Většinou už se každý seznámil s termínem low carb, často se o tomto výživovém směru hovoří a skloňuje se ve všech pádech. Co je to za směr?

Martina Jandová v naší radioporadně na téma: ketodiety, low carb a zdravý životní styl.

Čtěte také

Reklama například uvádí: „Všechna naše dietní jídla mají vysoký podíl bílkovin, vlakniny a nízký obsah sacharidů, cukrů a tuků. Díky tomuto složení vaše tělo začně využívat vlastní tukové zásoby pro energii a vy hubnete."

Já osobně jsem zastáncem toho, že jíst by se mělo všechno, ale jen v určitém množství. Neexistuje nezdravá potravina, jen nezdravé množství.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Už jste zkoušeli těsto bez mouky? Z vajíček, psyllia a sýru mozzarella? Je to super nápad, jak v jídle ubrat sacharidy, kterých máme většinou v jídelníčku nadbytek (pokud se nestravujeme low carb).

Čtěte také

Sobě i svým klientům tvořím jídelníčky, kde jsou ve vyváženém poměru zastoupeny všechny makroživiny (sacharidy, bílkoviny i tuky). Nevynechávám přílohy ani pečivo. Je důležité co nejvíce omezit jednoduché cukry a upřednostnit kvalitní zdroj sacharidů.

Pokud budeme jíst ovesné vločky, luštěniny, brambory, rýži, těstoviny i pečivo v rozumném množství, nemůže nám škodit.

Jana Kudyvejsová a Martina Jandová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vlivem tlaku sociálních médií, máme ale často pocit, že kousek chleba nebo rýže je téměř jedovaté. A hodně si tím škodíme. Vyvolává to v nás domněnku, že zhubnout nelze, pokud jsme zdroj sacharidů dostatečně neeliminovali.

Čtěte také

Zapomínáme na to, že stále platí jednoduchá rovnice. Pokud chceme zhubnout, musíme být v lehkém kalorickém deficitu. Takže ani vynecháním zdrojů sacharidů a nekontrolované přijímání tuků a bílkovin nám nezajistí snižování váhy.

Doporučuji sledovat poměr mezi přijatou a vydanou energií a zároveň si ohlídat, aby se náš jídelníček převážně skládal ze základních surovin. Pokud budeme co nejméně konzumovat zpracované potraviny a naše strava bude vyvážená a pestrá, nemůžeme udělat chybu. Kalorické tabulky nám toto všechno ohlídají.

Recept na jablečný štrúdl - fitness varianta bez mouky

Ingredience na těsto, z kterého uděláte jeden závin, tj. 15 kousků:
125 g mozzarelly, 3 vejce, 3 lžičky psyllia (vláknina) - k zakoupení v lékárně, 1 lžička skořice, 2 lžičky xylitolu = březový cukr (případně jiné sladidlo dle svých preferencí)

Na náplň:
4 menší oloupaná jablka, citrón (na zakápnutí jablek), 2 lžíce namletých ovesných vloček, 4 lžičky xylitolu = březový cukr (případně jiné sladidlo dle svých preferencí), 1 lžička skořice, hrst vlašských ořechů, hrozinky (lze namočit do trochy rumu), 5 g přepuštěného másla (ghí) - na potření hotového závinu

Ketodieta a low carb podle Martiny Jandové

Recept na lososovou roládu low carb

Ingredience na těsto na jednu roládu (15 kousků):
125 g mozzarelly, 3 vejce, 3 lžičky psyllia (vláknina) - k zakoupení v lékárně, špetka soli

Na náplň:
125 g uzeného lososa, 100 g čerstvého sýra, hrst čerstvého baby špenátu, cherry rajčátka (sušená rajčata), šťáva z citronu (na zakápnutí lososa)

Celou radioporadnu s Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související