Když je borůvka vetřelcem, stává se nepřítelem. V některých lokalitách Krkonoš borůvčí vyřezávají

8. září 2021 08:31

Zvuk křovinořezů je v současných dnech slyšet mezi keříky borůvek v Krkonoších. Pracovníci Krkonošského národního parku vyřezávají na vytipovaných lokalitách borůvčí. Odstranit do příchodu zimy chtějí keře borůvek na přibližně čtyřech hektarech květnatých luk. To je podle ochranářů jediná možnost, jak unikátní louky zachránit. Jinak by úplně zarostly. 

Čtěte také

Budeme mít v Krkonoších květnaté horské louky nebo budeme sbírat luční borůvky? To je dilema, které v posledních letech na řadě enkláv řeší odborníci na krkonošské louky. Borůvce - opadavému keříku patřícímu do jehličnatých a listnatých lesů, na vřesoviště a rašeliniště v Krkonoších vyhovují půdy nevysychavé, kyselé a chudé na živiny.

Borůvčí na loukách je však důkazem postupné přeměny louky v původní les. Louky mající ještě naději na záchranu od porostů borůvky postupně osvobozujeme.

Zvuk křovinořezů je v současných dnech slyšet mezi keříky borůvek v Krkonoších

Borůvky jsou zdrojem potravy pro místní semenožravé ptáky, například pro tetřívka, ale smlsnou si na nich i jiná divoká zvířata. Pokud ale borůvka přebere nadvládu na louce, jde o alarmující znamení jejího blížícího se zániku.

Borůvka na louky nepatří

Keříky borůvek se postupně vkrádají z okrajů lesa zejména tam, kde louky pozbyly pravidelnou péči. Borůvku jako pionýra lesa následně doplňují náletové dřeviny a pasekové byliny. Louka se pozvolna mění v les.

Čtěte také

Proto Správa KRNAP v rámci lučního managementu borůvčí na některých lokalitách vyřezává. Letos to plánujeme na přibližně 4 hektarech.

Horské louky vznikaly dlouhodobě ve spojení s činností člověka. Po staletí byly louky pravidelně sečeny, paseny, hnojeny apod. Postupně docházelo k jejich rozšiřování, až vznikly drobné kompaktní, ale i rozsáhlé luční enklávy o několika desítkách hektarů. Na horských enklávách se pravidelně hospodařilo rok co rok po minimálně 450 let.

Čtěte také

Díky ohromnému úsilí rodin hospodářů - budařů - vznikla v Krkonoších unikátní luční společenstva s vysokou přírodní a kulturní hodnotou. Změny tradičních hospodářských rytmů urychlil konec druhé světové války, kdy hospodaření ustalo. Do té doby se borůvčí drželo zpravidla v lese, na loukách pro něj nebylo místo, seno bylo cennější.

Správa KRNAP se díky několika běžícím projektům na podporu lučních společenstev rostlin a živočichů snaží zachovat a obnovit péči na nejcennějších zachovalých loukách. Proto je na vybraných loukách borůvka vysekávána spolu se snahou obnovit hlavní zemědělské činnosti pro návrat tolik líbivé horské květnaté tváře.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související