Kdo se chystá na světový pohár v lyžování do Špindlerova Mlýna, musí počítat s dopravním omezením

7. březen 2019 09:30

Dopravní omezení, navyšování parkovacích míst, kontroly návštěvníků při vstupu do areálu, příprava sjezdovek, chystání tribun a zázemí. Takhle vypadají konečné přípravy na světový pohár žen ve sjezdovém lyžování ve Špindlerově Mlýně. Ten začíná už zítra. Organizátoři předpokládají, že na tuto výjimečnou sportovní událost dorazí podle zatím prodaných lístků kolem 10 tisíc lidí.

Ester Ledecká na světový pohár do Špindlerova Mlýna nepřijede. Fanoušky to ale neodradí

Foto z prvního lyžování v sezóně 2017-18

Neúčast Ester Ledecké na světovém poháru ve Špindlerově Mlýně, který se koná 8. a 9. března, většinu fanoušků a milovníků sjezdového lyžování neodrazuje od účasti ne této sportovní akci. Velký zájem projevují Slováci, kteří přijedou podpořit sjezdařku Petru Vlhovou. Policisté a organizátoři už teď chystají na akci mimořádná dopravní opatření.

V centru horského města a jeho okolí už policisté posílili hlídky. A v pátek a v sobotu bude policistů ještě víc.

„Budou zajišťovat zejména veřejný pořádek, bezpečnost osob a majetku a dohled nad silničním provozem," vysvětluje Pavel Škandera, velitel Policie České republiky v Trutnově.

Bude také zapotřebí hodně parkovacích míst. Těch má Špindlerův Mlýn kolem tisícovky.

Podle Maxe Gottfrieda, šéfa organizačního týmu Světového poháru, se podařilo tuto kapacitu navýšit o necelých 400 míst: „To navýšení se týká primárně možností parkovat automobil podélně podél silnice ze Špindlerova Mlýna k přehradě Labská. A potom je nějaké další navýšení parkovacích ploch na parkovišti Hromovka a fotbalovém hřišti."

Foto z prvního lyžování v sezóně 2017-18

Až nebude kde parkovat, začnou policisté vozy zastavovat už ve Vrchlabí a lidé budou své automobily nechávat na odstavných plochách podél hlavní silnice.

„My budeme muset v rámci dopravy důkladně zajistit, aby doprava nezkolabovala," říká Pavel Škandera.

Třicet speciálních autobusů bude každých 15 minut odvážet návštěvníky z Vrchlabí do centra Špindlerova Mlýna. U vstupu do areálu Svatý Petr čeká potom každého kontrola.

„Je to samozřejmě s důrazem na bezpečnost. My, jako organizátoři, si musíme být jistí, že nenastane žádné ohrožení. Například jsou zakázáni neakreditovaní fotografové, jsou zakázány velké fotoaparáty," doplňuje Max Gottfried.

Ve Špindlerově Mlýně začíná lyžařská sezóna. Opět s medical pointem přímo u sjezdovky

Ve Špindlerově Mlýně začíná lyžařská sezóna. Opět s medical pointem přímo u sjezdovky (ilustrační foto)

Lyžařská sezóna začíná v sobotu 8. prosince ve Špindlerově Mlýně. Stejně jako loni tam bude fungovat medical point, který provozuje vrchlabská nemocnice. Jeho smyslem je poskytnout návštěvníkům lyžařského areálu bezprostřední pomoc při úrazech na sjezdovkách, ale i dalších obtížích. 

V samotném areálu vyrůstá také speciální pracoviště pro složky integrovaného záchranného systému. K tomu Max Gottfried dodává:
„Co se týká záchranky, tak ta má speciální pracoviště určené samozřejmě primárně pro samotné závodnice. Tam jsou speciální požadavky například na přítomnost helikoptéry. A potom máme ovšem velmi výrazně posílené stavy záchranářů, kdyby se komukoliv udělalo nevolno, nebo došlo k nějakému běžnému zranění. Tak aby se člověku dostalo patřičného ošetření co možná nejrychleji."

Všichni návštěvníci by se podle organizátorů měli pohybovat pouze v zónách, do kterých mají platné vstupenky.

Spustit audio

Související