Každé sousto přežvýká třicetkrát, člověka zaregistruje na vzdálenost 2 km a jazyk má dlouhý 30 cm

7. březen 2020

Uhodli jste, že řeč bude o žirafách? Reportérka Dana Voňková a další hosté je potkali při jarní komentované prohlídce s lektorkou Ilonou Kratochvílovou. Samozřejmě v novém zimovišti Safari Parku Dvůr Králové, kde je k vidění osm  žiraf síťovaných v čele s populární Lentilkou.

Žirafa je jedním ze symbolů afrických savan a současně největším žijícím kopytníkem.

Čtěte také

S výjímkou tropických pralesů obývá téměř celou Afriku na jih od Sahary.

Od ostatních kopytníků se žirafy oddělily pravděpodobně před 30 miliony lety. Populace se izolovaně vyvíjely podle toho, v jakých přírodních podmínkách zvířata žila.

Do současnosti přežily čtyři druhy. Je to žirafa severní se třemi poddruhy, kam patří v zoo nejčastěji chovaná žirafa Rothschildova a vůbec nejvíce ohrožená žirafa západoafrická. Dále žirafa síťovaná, žirafa jižní se dvěma poddruhy a žirafa masajská.

Počty žiraf se za posledních 15 let snížily až o 40 procent

Dnes bychom napočítali zhruba 90 tisíc žiraf.

Čtěte také

Ve srovnání s jinými druhy velkých afrických savců se zdá, že je to velké číslo. I když žirafy nebyly vždy přísně chráněné, prudký pokles jejich počtu donutil nakonec ochránce přírody přestěhovat žirafy z ohrožených oblastí do národních parků a rezervací.

Safari Park Dvůr Králové chová největší stádo žiraf síťovaných mimo Afriku.

Před koncem loňského roku dokončil nové prostory, kde návštěvníci mohou pozorovat osm samic tohoto druhu ze speciální vyvýšené lávky přes celou zimu, což dříve nebylo možné.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související