Kam zmizela Kotěrova kašna? Neukradli ji zloději, z rukou restaurátorů se vrátí ještě krásnější

11. červenec 2018 11:03

Historická Kotěrova kašna, která zdobí prostor před vstupem do Muzea východních Čech v Hradci Králové, je nově v rukou restaurátorů. Ti ji nejprve pečlivě rozebrali a po dílech odvezli k důkladné opravě. Ta potrvá několik měsíců. Na místě při demontáži byla i reportérka Lucie Peterková.

Několik stavbařů a restaurátorů za pomoci jeřábu postupně sundává jednotlivé díly vzácné kašny, kterou spolu s budovou Muzea východních Čech navrhl architekt Jan Kotěra. Ta teď bude několik měsíců v péči odborníků, kteří jí vrátí původní vzhled i funkčnost.

Secesní budova muzea od architekta Kotěry nabídne po rekonstrukci nový výhled na Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Připravovaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží.

To potvrzuje stavbyvedoucí Jakub Žemlička: „Kašna bude pod dohledem restaurátora pana doktora Rýgla rozebrána. Po jednotlivých částech odvezena do ateliéru, kde bude restaurátorským způsobem kompletně obnovena a bude také obnovena její funkce do původního stavu."

A doplňuje: „My tady budeme dělat nový základ, protože se ty stěny bortí. Žulové obrudníky, celá ta zeď přijde rozebrat a potom zase seskládat zpátky. Pak tady vznikne výkopová jíma. Protože tady, jak jsou ty dva poklopy, tam je původní technologie ke kašně. To vybagrujeme, přivezeme plastovou jímku, ta bude obetonovaná a v ní bude veškerá nová technologie."

Nejen kovové a kamenné díly kašny budou opraveny

Změny čeká, podle jednoho z restaurátorů Ondřeje Daňka, vlastně celý prostor před vstupním schodištěm: „Jak tady byly původně hradby, hradecké opevnění, tak když se to zbouralo, tak podle archeologického průzkumu se zjistilo, že to není dobře založené a proto si to sedlo. Když se podíváte, kdyby tady nebyl ten plot, tak celá kašna i s tím ostěním padá. Podle projektu se to musí celé demontovat, rozebrat, odvézt, ve skladištní oblasti v Hradci Králové je pronajmutá hala a bude se provádět ta technologie. To znamená voda, nějaká šachta, do které se přivedou nové přívody a nějaké čištění. Potom se udělá nový základ. Až to bude hotovo, tak se to zase odveze a dá zpátky na místo."

Pokud vše půjde podle plánu, tak hotovo bude v září letošního roku a na jaře toho příštího, by měla být kašna v plném provozu.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související