Jít do letního kina na vesnici už není nic výjimečného. Přibývá obcí, kde si promítání objednávají

14. srpen 2019 09:52

Letní kina na Trutnovsku se rozšiřují už i do obcí. Nenajdete je tedy jen ve městech. Obce si promítání filmů objednávají a zájem diváků je často velký. Někde se letní kino provozuje na fotbalovém hřišti, jinde na koupališti nebo třeba u obecního úřadu.

Čtěte také

„Chtěli jsme to zkusit a nabídnout zase trošku jinou alternativu ke kulturním akcím, které tady byly doposud. Takže tohle je zase něco jiného a především nemáme ambici konkurovat ostatním letním kinům v okolí," vysvětluje Aleš Maloch, nezávislý starosta Rudníka, proč se obec rozhodla pro letní kino.

Hned na první filmové představení přišlo v Rudníku téměř 400 diváků. Promítalo se poblíž obecního úřadu za tenisovými kurty.

„Ona louka se k tomu přímo nabízí. Je to taková klidová zóna," říká Aleš Maloch. A promítat se bude také v srpnu.
„Musíme to objednat, zpropagovat a potom počkat, jestli přijdou lidé. Záleží hlavně na počasí."

Letní kino v Kasárně Karlín

Letní kino se těší velké oblibě také v sousedních Mladých Bukách, kde se promítá na fotbalovém hřišti.

„Je to úžasná lokalita. Vlastně tam jdete na výlet na Sejfy, na Rýchory. Přímo před tím je vlaková zastávka, lidé tady vystoupí, mohou se zastavit a dát si pivko nebo limonádu," říká Lucie Potůčková, starostka Mladých Buků ze sdružení Mladobučáci.
„Lidé sedí na lavicích, kde se normálně koukají, nebo leží na piknikové dece přímo na fotbalovém hřišti. A současně mohou využívat občerstvení."

Čtěte také

Podle Kristýny Tůmové, členky občanského sdružení, které provozuje letní kino ve Vrchlabí, se promítání na vesnicích letos rozšiřuje. Potvrzuje to například žádost starosty Žacléře Aleše Vaníčka ze sdružení Náš Žacléř, který se na vrchlabské sdružení obrátil s prosbou, zda by nemohli přijet promítat do tohoto krkonošského města.

„Je to pro nás určitá konkurence, protože nám to tahá diváka z našeho kina, nicméně to není pro nás likvidační. Máme nafukovací plátno, je to podobný systém jako jsou skákací hrady. Zezadu se to pohání ventilátorem. Nafoukne se to a po promítání zase vyfoukne a sbalí. Takže jedeme dál," vysvětluje Kristýna Tůmová.

Většina letních kin na Trutnovsku bude promítat do konce srpna.

Spustit audio

Související