Ježci se vrací do přírody, opouští záchranou stanici ve Vrchlabí. Tam se o ně celou zimu starali

23. květen 2021 09:03

Pracovníci vrchlabské záchranné stanice začali vracet ježky zpět do volné přírody. Zvířata jim na podzim přinesli lidé jako malá mláďata. Přes zimu se o ně pracovníci stanice starali a krmili je. Letos přichází vypouštění hmyzožravců později než v minulých sezónách, a to kvůli chladnému a nepříznivému počasí.

Čtěte také

„Dobrý den! Tak jsem si přišla pro ježečka. Už bych si ho vzala zpátky. Myslím, že už je vhodná doba na to, abych ho vrátila zpátky do přírody."
Slečna Julie dorazila do Záchranné stanice pro zraněná zvířata ve Vrchlabí, aby si vyzvedla ježka, kterého sem na podzim přinesla.
„Panečku, ten je velký! A přitom to bylo takové mrně, když jsem do sem donesla."

„Paní nám donesla ježečka, říkala, že jí tam zůstal sám a že se neodvažuje o něj přes zimu starat," vysvětluje vedoucí záchranné stanice Ondřejka Bachtíková.

Zbytek ježků je teď potřeba dát do koše a odnést je vypustit zpět do přírody.

Ježci přes zimu pěkně přibrali

„Teď má jedno kilo a 100 gramů. Když sem přišel, tak měl asi 200 gramů, takže přírůstek je vlastně necelý kilogram."

Čtěte také

Přicházíme do lokality, která je pro ježky ideální. Je tu sousta suchého listí, potravy v podobně různého hmyzu, keře, kopce a hlavně klid.
„Spíš ho dáme támhle nahoru. A tady naštěstí teď skoro nikdo nechodí. Zvířata jsou teď dobře nakrmena. Ježci se v přírodě potom pohybují především podle teploty prostředí."

Ježci funí a z koše se jim příliš ven nechce.

Letos přichází vypouštění později než v předchozích sezónách a to hlavně kvůli chladnému počasí.
„Ještě v minulém týdnu tady byly teploty kolem nuly."

Na návrat do volné přírody je potřeba začít tyto hmyzožravce s předstihem připravovat.

Ježci ve stanici Pavlov

„Už nedostávali tolik potravy a už víc šmejdili a začínali se starat sami o sebe. Dávky jsme jim zmenšili, protože v přírodě to potom také není o žádném blahobytu. Také se jim stane, že nemusí nic k jídlu najít nebo nemají prostě tolik potravy," dodává Ondřejka Bachtíková.

Spustit audio

Související