Jakým pevným opěrným bodem může být v osudech města jeho fara potvrzuje krkonošská Jilemnice

14. srpen 2021 09:36

Město Jilemnice je součástí Libereckého kraje, ale tamní farnost stále náleží ke Královéhradecké diecézi. Tento týden si jilemničtí připomněli 300 let od obnovení své římskokatolické fary. O tom, jaký význam v historii města má toto výročí, si s historikem Janem Luštincem povídala ve farské zahradě reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Kdybychom se vrátili do historie fary v Horním Maršově, tak bychom našli v zápisech, že fara je chudá děvečka. Myslím, že jilemnická fara by si takové přirovnání nezasloužila.

„Určitě ne. Protože my ji máme připomínanou už v 60. letech 14. století. A tady tenkrát byl nejen kněz, ale i kaplan a později dokonce i vikář. To znamená, že to bylo opravdu městské centrum. Tady byl život bohatější a rozhodně ne na úplném okraji, jako v případě Horního Maršova."

300 let, to je velké výročí. Zmiňovali jsme ale 14. století.
„Sice tady byla prosperující farnost, ale přišel konec 16. století a morové rány. Ubylo obyvatel a fara byla zrušena. Teprve v roce 1701 kupují Harrachové tuto část panství. A tím prvním krokem je stavba špitálu v Horní Branné a potom je to reforma právě církevní správy."

Čtěte také

„Jilemnice získává pravidelnou péči duchovní svátosti, to znamená křtů, pohřbů, svateb a podobně. Ale fara byla také velmi významným centrem pomoci těm nejchudším. Vzpomeňme na reformy Josefa II., kdy se fara kostel staly současně místem osvěty, kde se oznamovalo, co se má dělat na poli, jak se má postupovat v případě chorob a tak dále."

Vzpomeňme i školu. Protože farnost dohlížela i na vzdělání.

Usadili jsme se na staré pískovcové podezdívce farské zahrady. Ta zahrada je úžasná. Starý harrachovský pivovar přímo naproti v sousedství zámku, přes náměstíčko kostel svatého Vavřince.
„Čápi se nám tu uhnízdili na pivovarském komíně, to je úžasné."

Čtěte také

A tato podezdívka říká, že se jedná o starý dům.
„Je to krásný, klasicismus. Uvnitř jsou klenby a nahoře je moc hezký sál. V něm je část farní knihovny. Jsou tam krásná empírová kamna, vytápěná zvenčí. A nástropní ornamentální výmalba u konce 19. století. A v koutech půvabné krajinky."

Kulaté výročí obnovení fary bylo oslaveno hudbou, koncertem v kostele svatého Vavřince i z díla letošního jubilanta Antonína Dvořáka.
„A potom samozřejmě poutní slavnost v neděli od 9:00 hodin."

Neděle 15. srpna, nejslavnější mariánský svátek.
„Ano. A v Jilemnici se to prolíná se Svatovavřineckou pout,." dodává Jan Luštinec.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související