I Safari Park Dvůr Králové získal skvělé vysvědčení za úspěchy v odchovech vzácných zvířat

7. červenec 2018 09:43

Safari Park Dvůr Králové se chlubí dobrým vysvědčením. V soutěži, která oceňuje úspěchy v odchovech vzácných zvířat, získala tři první  místa. Cenu „Bílý slon" obdržela za mládě jménem Bosango, které se stalo vůbec prvním odchovaným hrabáčem ve Dvoře Králové nad Labem.

Další vítězství slavila královédvorská zoo za odchov afrického jedovatého hada liánovce kapského a o třetí cenu se podělila se ZOO Liberec za unikátní odchov hadilova písaře. Radost mají zoologové Gabriela Linhart a Martin Smrček i mluvčí zoo Andrea Jiroušová. A tak si reportérka Dana Voňková řekla, že i tento úspěch si zaslouží krátkou vzpomínku.

Hrabáč kapský patří k nejexotičtějším nočním zvířatům. Jeho tělo je složené z těla prasátka a hlavy mravenečníka. Pokud se zdržíte v zoo do podvečerních hodin, uvidíte loňské mládě Bosango s matkou v Pavilonu slonů.

Ceny Bílý slon pro Safari Park Dvůr Králové

Přes den spí, ale v podvečer se probouzí, shání se po potravě, rád se proběhne a protáhne ve výběhu mimo svou noru.

Jeho tělo je téměř lysé, pouze na hřbetě má řídké štětiny, ocas, podobný klokanímu, umožňuje, aby se hrabáč postavil na zadní nohy.

Bosango, první odchovaný hrabáč ve Dvoře Králové nad Labem

Nápadné jsou také dlouhé uši a drápy na předních nohách. Právě drápy mu vysloužily pojmenování - hrabe jimi při hloubení nor i při rozhrabávání termitišť a mravenišť.

V zajetí ale místo termitů a mravenců dostává mleté vařené hovězí maso, žloutky, mléko nebo z ovoce, například banány.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související