I malý přenosný hasicí přístroj může uchránit automobil před požárem

9. duben 2019 09:44

V pondělí 8. dubna vyjížděli hasiči v Královéhradeckém kraji ke dvěma požárům dopravních prostředků, kde ale nakonec jejich zásah nebyl nutný, protože s likvidací požáru pomohl v první řadě hasicí přístroj. O tom, že i malý hasicí přístroj může pomoci zachránit vůz, se přesvědčila například posádka osobního automobilu v Trutnově. Vozidlo před požárem uchránila díky malému kilogramovému přenosnému hasicímu přístroji. 

Požárů ve volné přírodě přibývá především po lidských chybách. Hasiči vyzývají k zodpovědnosti

Při plánovaném pálení biologického odpadu apelují hasiči na občany

Hasiči v Královéhradeckém kraji začátkem dubna častěji vyjíždí k požárům ve volné přírodě. Od 1. do 5. dubna to bylo téměř 30 takových případů. Za stejné období loňského roku bylo číslo o polovinu nižší. Letos začátkem dubna především po lidských chybách hořely lesy, louky, pole i zahrady. 

V pondělí v podvečer vyjížděli profesionální hasiči z Trutnova k nahlášenému požáru osobního automobilu zn. Peugeot 206 na parkovišti v Obchodní ulici. Hasební zásah jednotky však nebyl nakonec nutný, protože vozidlo se podařilo uhasit majiteli pomocí hasicího přístroje.

Hasiči tak provedli následnou kontrolu termokamerou, odpojení akumulátoru a likvidaci uniklého hydraulického oleje.

Právě hydraulický olej, který unikal z poškozené hadice okruhu posilovače řízení, se vznítil po kontaktu s výfukovým potrubím motoru. Pohotová posádka osobního automobilu provedla úspěšnou likvidaci požáru před příjezdem hasičů, a to kilogramovým přenosným hasicím přístrojem, převáženým ve vozidle.

Hasicí přístroje

I když pro osobní automobil není v České republice hasicí přístroj povinnou součástí výbavy, tato událost dokázala, že je účinný a mít ho s sebou ve vozidle se vyplatí. Použití pouhého kilogramu práškového hasiva tak dokázalo zachránit celé vozidlo.

Herní konzole způsobila požár v bytě. Záchranáři převzali do péče tři osoby, z toho dvě děti

Herní konzole způsobila požár v bytě ve Vítězné, části Kocléřov

Požární poplach byl vyhlášen profesionálním jednotkám v Trutnově a Dvoře Králové nad Labem a dobrovolným jednotkám v Hostinném a Hajnici. Důvodem byl nahlášený požár v bytě ve Vítězné, části Kocléřov. 

Škoda byla vyčíslena na asi 5 tisíc korun, díky rychlému zásahu se uchránily hodnoty ve výši asi 60 tisíc korun.

Ve Starém Městě nad Mutují se podařilo včas uhasit autobus

Profesionálním a dobrovolným hasičům byl vyhlášen poplach také kvůli nahlášenému požáru autobusu. K tomu došlo v části Staré Město nad Metují v Bílkově ulici. Autobus začal za jízdy hořet v motorové části. Požár se podařilo uhasit řidiči a městským policistům pomocí hasicích přístrojů.

V autobuse cestovalo několik desítek osob, nikdo nebyl zraněn a všichni opustili dopravní prostředek před příjezdem jednotek na místo události.

Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada na elektroinstalaci. Škoda byla vyčíslena asi na 80 tisíc korun, podařilo se ovšem uchránit hodnoty ve výši 200 tisíc korun.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související