Hradečtí stepaři mají 12 medailí z mistrovství republiky i Evropy. A vyhlíží mistrovství světa!

14. červen 2018

K mikrofonu ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové se posadili mistři stepaři z hradeckého stepařského klubu Tap Dance Company Avalanche Jan Kolář a Karel Bartoš. A tak si budeme určitě povídat o medailích, o mimořádných úspěších, kterých bylo letos hodně.

Stepovalo se letos dobře?
Já myslím, že se letos stepovalo velmi dobře. Protože máme za sebou mistrovství České republiky, kde jsme z 15 choreografií získali 6 medailí. Další místa těsně pod pódii či ve finále. Takže všechny chválíme, s jakým nasazením odstepovali a s jakým nadšením před porotu a před diváky předstoupili.

Mistrovství republiky bylo v květnu. A teď nedávno bylo mistrovství Evropy. Tam jste také uspěli.
Tam jsme byli také úspěšní. Jelo tam sice méně choreografií, ale úspěchy jsme měli stejné, jelikož jsme získali také 6 medailí.

6 na mistrovství republiky, 6 na mistrovství Evropy. Blíží se mistrovství světa, tam to bude taky 6?
Rádi bychom.

Vy jste takto úspěšní už několikátý rok po sobě. A je to možná těžší, než když se získá první medaile, pak ji zase obhájit, ne?
Přesně tak. Vždycky se říká, že obhajoba je ještě těžší, než to získání. Ale děláme ten step pro radost a pro zábavu. Medaile jsou takový bonbónek.

Radost z toho tance je asi nejdůležitější. Ale my musíme říci, že vy jste nejen mistři republiky, nejen mistři Evropy, možná budoucí mistři světa. Protože vy už mistry světa jste.
Ano. Od našeho posledního setkání jsme získali zlatou medaili na mistrovství světa s naší skupinou hlavní kategorie II, která je nad 31 let a s choreografií na téma Osobní strážce z filmu s Kevinem Costnerem a Whitney Houston, který jistě posluchači znají. Získali jsme zlatou medaili, to jsme měli velkou radost.

Čtěte takéTap Dance Company Avalanche Hradec Králové

Neuvěřitelné. Já jen kroutím hlavou jak je možné, že stepaři z Hradce Králové jsou tak dobří. Čím to je, Honzo? Vy jste předsedou stepařského klubu Tap Dance Company Avalanche.
Musím říci, že Česká republika má tradici stepu, byť se to nezdá. V posledních letech patříme k nejúspěšnějším výpravám na mistrovství světa. Step v České republice jde tím správným směrem. Máme úspěchy, máme i mitry světa v dětských kategoriích, v juniorských kategoriích. Step v České republice má našlápnuto a opravdu jede. V Hradci Králové má step dlouholetou tradici. A musím ještě vyzdvihnout tady Karla. Jeho jsme potkali poprvé, když mi byl do pasu. Teď je to dospělý muž a patří k nejlepším stepařům nejen v České republice, ale na celém světě. To je takový náš nový, svěží vítr.

Hradečtí stepaři z klubu Tap Dance Company Avalanche

Karle, klobou dolů. Jak to bylo se stepem? Co vás k němu přivedlo?
Já jsem začínal před mnoha lety. Já jsem jako malý nechtěl spát ve školce. Moje mamka je učitelka, takže si mě brala do školy. A tam učila stepařka, která stepuje s Tap Dance Company Avalanche. Díky ní jsem se dostal do Hradce Králové a od roku 2010 stepuji v Hradci. Letos je to 8 let.

Šlo to hned? Asi to chviličku trvá, než se to člověk naučí. Je to dřina od začátku.
Je tam určitě zapotřebí hudební sluch a cítění pro rytmus. To je důležité. Ale jinak si myslím, že když k tomu má člověk nějaké vlohy, tak to pak je lepší. Hlavně píle u tréninků je důležitá. Nic nepřijde samo.

Tedy rytmus je důležitý při stepu.
Určitě. Nejdůležitější. Bez toho to nejde.

Karel začínal v 8 letech a dnes i trénuje ty malé děti.
Malé i velké.

Zlatý evropský hattrick a třetí na světě. Hradecká stepařská parta svým nadšením vytančila medaile

Klub Tap Dance Company Avalanche - MS 2016

Leden roku 2002 byl osudným měsícem, kdy se Tap Dance Copany Avalanche osamostatnila, pod vedením choreografky Ludmily Pohlové, od ZUŠ Na Střezině v Hradci Králové. Klub se brzy stal úspěšným a získal mnoho ocenění na řadě mistrovstvích České republiky, na Německém poháru i na mistrovství světa. Dnes je skupina rozdělena do 4 kategorií. Jde o děti, juniory, hlavní skupinu a dospělé.

Vymýšlí choreografie. Byli jste úspěšní na mistrovství republiky i Evropy. Kde uspěly tři stepařky, hočičky. To je to vaše trio? Kolik je těm děvčatům?
Asi 9 - 10 let.

V kolika letech je dobré se stepem začít, aby to člověk někam dotáhl?
My začínáme už s předškolními dětmi, kterým říkáme miniděti. Je lepší určitě začínat v tomto mladším věku, protože děti ještě nechodí do školy a mají víc času na trénování. A právě tam je velká možnost se to naučit už takto brzy. Ale jinak začínáme i s dětmi školními i s dospěláky.

Snem mnoha lidí je se to naučit. I v dospělém školním věku.
Začít se dá v každém věku a my tím můžeme prezentovat skupinu nad 31 let, protože všechny mé spolustepařky začaly už jako maminky, když jim odrostly děti. A teď jsou některé i babičkami a stále stepují, stále je to baví. Takže začít se dá kdykoliv. Ale jako v každém sportu, čím dříve se začne, tím je to lépe. Když začínají ty malé děti, tak si hlavně hrají a chytáme rytmus, tleskáme, dupeme, držíme pozornost. Netřeba si představovat hned dril od začátku. Ty děti si musí hrát. Děláme to pro zábavu a pro radost. Každý trénink by měl být radostný, byť samozřejmě musíme pracovat a od toho jsou trenéři. Karel je velmi přísný trenér, ale důležité je, aby ty děti šly domů s pocitem, že si hrály, že se pobavily a že se něco naučily.

Hradečtí stepaři z klubu Tap Dance Company Avalanche

Vy se také připravujete na akci, která bude teď v neděli.
Ano, v neděli máme závěrečnou show, kde uvidíte všechna naše čísla, která jsme celý rok dělali a připravovali. I které jsme stepovali na mistrovství republiky a Evropy. Je to v Aldisu v Hradci Králové v neděli 17. června od 17 hodin. Jste všichni zváni.

Tam musí vždy být úžasná atmosféra. Kde si to užíváte.
Přesně tak. Je to o tom uzavřít rok, aby i ty děti vystoupily pro své příbuzné, maminky, babičky, dědečky. Je tam i velká spousta diváků, kteří se o step zajímají. A musím říct, že ta atmosféra na konci školního roku na této závěrečné show je vždy úžasná.

Dostávají také vysvědčení stepaři?
Menší děti dostávají.

img_7712.jpg

Po prázdninách začnete potom asi mistrovství světa, kam se chystáte, ne?
Po prázdninách nás čekají pohárové soutěže, kde bereme v podstatě všechny skupiny, které poctivě trénovaly. Pohárové soutěže jsou místem setkáváním stepařů a navazování přátelství. Je to i zkouška před mistrovstvím světa. Takže čekají nás po prázdninách dvě pohárové soutěže a v prosinci mistrovství světa. Držte palce. A čeká nás také zápis do našich kurzů a konkurz do soutěžních skupin.

Držíme palce, ať se vám daří. Jan Kolář, Karel Bartoš. Mistři stepaři z hradeckého stepařského klubu Tap Dance Company Avalanche. Ať vám to stepuje.

Pozvánka na stepařskou show
autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související