Hradecké technické služby se znovu pustily do mozaikové seče. Pomohou hmyzu i zadržet vodu v krajině

17. květen 2022 07:18

Technické služby v Hradci Králové začaly v květnu několikátý rok po sobě s takzvaným mozaikovým sečením. Technika, kdy na ploše zůstávají vedle míst s posekanou trávou i ostrůvky neposekané vegetace, má pomoci hmyzu i zadržování vody v krajině. 

Čtěte také

Velké sekačky Technických služeb Hradec Králové startují prakticky každý den, pokud počasí dovolí. A na vybraných místech ve městě za sebou nechávají různé obrazce.

„Třeba kolo, ovál nebo obdélník. Záleží, kolik je tam prostoru. Pokud je tam hustá výsadba, tak tam toho moc nejde nechat,“ popisuje Richard Dvorský, který se vzápětí vydává se svou sekačkou na další kus trávníku.

Náměstek ředitele Technických služeb Daniel Jeřábek vysvětluje, že neposekaných míst nemusí zůstat nijak moc. „Pro posílení biodiverzity není důležité, aby ty neposečené plochy byly nějak rozsáhlé a velké. Spíš jde o to, aby se opravdu střídaly.

Na neposečené části plochy mají šanci dorůst a rozkvést různé rostliny, které by jinak nevykvetly, a tráva tam také přeci jen o něco méně vysychá. Taková úprava z výšky vypadá docela dobře, ale na milimetr přesné kruhy nebo složité obrazce nečekejte.

„Naše obsluhy jsou instruovány tak, aby byly obrazce vytvářeny co nejsnadněji a abychom co nejméně narušovali postup těch prací. Protože mozaikové sečení je samozřejmě náročnější a nákladnější. Nedá se to udělat jedním tahem. Vždy musíme mít na paměti i pracovní výkon, říká Daniel Jeřábek

Čtěte také

A dodává, že místa pro mozaikové sečení je potřeba pečlivě vybírat. „Na rostliny přilétají včely a další hmyz. Ale zase na druhou stranu se ve vyšší trávě mohou i držet klíšťata. Takže je například nesmyslné takovou plochu zakládat v blízkosti dětského hřiště nebo herních prvků jako je třeba mlhoviště. Nebo to vázat někde na vchody domů, kde by měla být pobytová plocha.

I proto sice lidé mohou Technickým službám Hradec Králové navrhovat další plochy, kde by si přáli mozaikové sečení mít, úplně každé přání ale splnit nejde. Na co naopak technické služby reagují rychle, jsou situace, kdy lidé upozorní na to, že místo je pro případnou mozaiku nevhodné.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související