Hrabe vůbec hrabáč? Nejen to, samička Skyla porodila v Safari Parku Dvůr Králové druhé mládě

11. květen 2019 09:42

Jak přesně popsat jedno zvláštní africké zvíře? Trochu se podobá prasátku a trochu mravenečníkovi, má zavalité tělo, dlouhý rypák, velké uši a na nohách kopýtka. Je to savec a jeho historicky první mládě se v Safari Parku Dvůr Králové narodilo před dvěma lety.

Před několika dny tam na svět přišlo mládě druhé a tak je už čas povědět, že dnes budeme mluvit o hrabáčovi kapském.

V ZOO Dvůr Králové slaví narození prvního mláděte hrabáče kapského

Velká radost panuje v ZOO Dvůr Králové: Narodilo se tu první mládě hrabáče kapského

Ve dvorské ZOO se narodilo historicky první mládě hrabáče kapského. Toto originální africké zvíře připomínající mravenečníka chovají v České republice pouze tři zoologické zahrady. Do Dvora Králové se první hrabáč, samec Eka, dostal v roce 2014. Loni v létě k Ekovi přibyla z Anglie samice Skyla.

Mláďe hrabáče a jeho matka jsou tak důležití, že je nesmí návštěvníci rušit. Pavilon Africká savana je proto pro veřejnost uzavřený. Výjimkou byla krátká a tichá návštěva ošetřovatelky Kateřiny Bílkové a reportérky Dany Voňkové.

Navzdory nižší porodní váze je nový přírůstek v pořádku.
„Mládě se narodilo s hmotností necelého kilogramu a půl. Ze zkušeností z jiných zahrad víme, že je tato váha hraniční, proto jsme si nebyli jisti, jak se to s mládětem vyvine. Po třech týdnech to však vypadá, že je vše na dobré cestě a mládě řádně přibírá,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Malý hrabáč byl hned po porodu přenesen od matky na odchovnu do zázemí zahrady, kde mu ošetřovatelé připravili speciální lůžko, které je vyhřívané infra lampou a saturováno vzdušnou vlhkostí.

Druhé mládě hrabáče se narodilo v Safari Parku Dvůr Králové

„Skyla sice svého potomka vzorně krmí, přesto je trochu neohrabaná a mohla by mládě zalehnout. Z toho důvodu jí ho nosíme jen na krmení přibližně každé tři hodiny ve dne v noci,“ popisuje zooložka.

Samec Eka se samičkou Skylou utvořili harmonický pár hned po prvním spojení v srpnu 2016. O rok později se narodilo jejich první mládě.

Druhé přišlo na svět v dubnu letošního roku a dostalo jméno Bomani, což ve svahilštině znamená „Bojovník“.

Malý hrabáč je velmi citlivý na teplo a vlhkost, proto je jeho lůžko v zázemí pavilonu Africká savana vyhříváno infra lampou na 33 stupňů Celsia,vzdušná vlhkost je 70 procent. Aby matku ani mládě nic nerušilo, je teď pavilon pro veřejnost uzavřený.

Velká radost panuje v ZOO Dvůr Králové: Narodilo se tu první mládě hrabáče kapského

Hrabáč kapský je noční živočich obývající subsaharskou Afriku. Ve volné přírodě se živí především termity a mravenci, k čemuž má výborně uzpůsobené tělo.

Je to jedinečný a trochu bizarní savec, jehož přímí příbuzní vymřeli před miliony let. Jeho mohutné tělo je téměř lysé, pouze na hřbetě ho pokrývají řídké štětiny. Zbarvení je béžové, na břiše a hlavě až narůžovělé.

Hrabáč má velké drápy, silný a málo pohyblivý ocas podobný klokanímu. Ten mu umožňuje, aby se postavil na zadní nohy. Hlava hrabáče je protáhlá, její přední část se podobá prasečímu rypáku.

Laik si hrabáče představuje jako křížence prasátka a mravenečníka

Oči má malé, naproti tomu boltce jsou dlouhé. Ve spánku je hrabáč skládá podél hlavy.

Šťastné loučení ve Dvoře Králové. Nosorožci se vrátí tam, kam patří, do africké přírody

Nosorožec Fatu v Keni v roce 2017

Dnes se podíváme do Dvora Králové nad Labem. A povídat si budeme o zvířatech, jak jinak, protože naším hostem je mluvčí Safari Parku Dvůr Králové Andrea Jiroušová.

Zuby má tento savec bezkořenné a stále dorůstající. Na předních končetinách jsou 4 a na zadních 5 prstů.

K charakteristickým znakům hrabáče se řadí také dlouhý jazyk a menší kopýtka. Je aktivní především v noci, přes den přespává v noře.

Hrabáč je výborně přizpůsoben k hloubení nor. Hloubí je pomocí silných předních nohou s drápy a vyhrabanou zeminu vytlačuje z prohlubně zadníma nohama. Potravu si hledá pomocí silných drápů v termitištích a mraveništích. Hrabáč obývá subsaharskou Afriku.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související