Hotely v Krkonoších zůstávají v nejistotě. Bídná zimní sezóna je za nimi a na dveře klepe ta letní

18. duben 2021 08:46

První zájemci si začínají rezervovat letní pobyty v Krkonoších. Velká část hotelů po nich zatím nechce platby předem. Netuší totiž, kdy budou moci opět otevřít a za jakých podmínek spustit provoz. Snaží se držet si zaměstnance a připravovat se na léto. Očekávají, že letošní sezóna bude pouze o české klientele. 

Čtěte také

„Je to hodně těžké. Nevíme nic, teď je to týden tak, potom zase měsíc jinak a za čtrnáct dní znovu jinak. Otevřeme nebo zavřeme, je to opravdu těžké," popisuje nejistotu ředitel Špindlerovy boudy Petr Schlosser.

Sedíme uvnitř, je tu klid, jen sem tam proběhne nějaký dělník nebo uklízečka.
„Probíhají udržovací práce, ale nic nového. Všichni čekáme co a jak bude."

Turisté se už ale začínají ozývat a zajímají se o možnosti letních pobytů.
„Nějaké rezervace na léto už probíhají, ale zatím většina lidí vyčkává. Myslím si, že to bude podobná situace jako v loňském roce, kdy se nám stalo, že jsme během čtrnácti dní vyprodali celé léto."

Hotely a restaurace obnovují provoz, musí ale dodržovat nařízená bezpečnostní pravidla (Ilustrační foto)

„V období lockdownu, který byl do nedávna, tak to byla taková doba nicoty a nic se u nás nedělo. Ani žádné nové rezervace neprobíhaly, naopak jen storna blížících se dubnových wellness pobytů, které jsme u nás měli," popisuje situaci posledních dnů manažerka hotelu ve Špindlerově Mlýně Jitka Hronešová.

Teď se podle ní začíná situace zlepšovat.
„Po tom uvolnění začali lidé rezervovat pobyty na letní sezónu. Máme nastaveny flexibilní storno podmínky, takže s ubezpečením toho, že lidé nemusí mít strach, že by dostávali nějaké vouchery nebo že bychom od nich stahovali peníze dopředu."

Čtěte také

Majitelé a provozovatelé hotelů se shodují v tom, že by potřebovali vědět, kdy bude možné ubytovací zařízení, a za jakých podmínek, opět otevřít.

Jednak aby se stihli připravit a také aby nepřišli o začátek letní turistické sezóny.

„Určitě červen je takový nejzazší termín. Druhá polovina června už byla u nás hodně vytížená," vysvětluje Petr Schlosser.

Kdo může, tak si zaměstnance drží. Počty lidí v gastronomii jsou totiž stále nižší. A sehnat dobrého kuchaře nebo číšníka by už za chvíli mohlo být hodně komplikované.

„Ten problém tady byl už před koronavirem, teď se to ještě prohloubilo. Mnoho lidí odešlo pracovat do skladů nebo někam jim. A jestli se budou chtít vrátit nebo jestli vůbec bude mít ještě někdo chuť v gastronomii pracovat, to je otázka," dodává Petr Schlosser.

Spustit audio

Související