Hotely v Krkonoších jsou uzavřené. Někteří provozovatelé je úplně zazimovali. Jaké jsou ztráty?

28. únor 2021 09:40

Cedule s nápisem zavřeno, sezóna skončila, v lepším případě výdejní okénko v provozu. Takové nápisy teď najdete u velké části hotelů a restaurací v Krkonoších. Některé jsou úplně zazimované. Jinde je ale slyšet zvuk nářadí. Jejich provozovatelé využívají dobu nuceného uzavření k potřebným opravám.

Čtěte také

Ekonomické ztráty jsou podle provozovatelů velké. Navíc je děsí nejistota. Stále nevědí, kdy a za jakých podmínek budou mít možnost opět otevřít.

„Je tady prázdno, zhasnuto. Nikdo tady není, prostě máme úplně zavřeno."
S manažerem hotelu v centru Špindlerova Mlýna Ondřejem Lepltem stojíme u recepce.
„Už jsme to úplně ukončili, protože to nemělo smysl."

O víkendu se tu otevírá výdejní okénko, ale turistů nebo místních přichází prý minimum.
„Je pravda, že ani to se moc nevyplatí, úbytek lidí ve Špindlerově Mlýně je prostě enormní. Tady ani víkendu není v podstatě žádný pohyb. Takže už ani to výdejní okénku se už téměř nevyplatí."

Krkonošské hotely a penziony hlásí na léto stále hodně volných míst (ilustrační foto)

Ondřej Leplt otevírá rezervační systém a ukazuje téměř prázdné tabulky. Odhaduje, že dřív než v červnu nebo červenci se nejspíš hotel neotevře.
„Trošku poptávky jsou, ale samozřejmě my lidem teď říkáme, že vůbec nevíme, co bude. Nedá se to odhadnout. Sami doufáme, že už to bude brzy v pořádku, ale ať klienti raději počkají, co se týče rezervací na letní sezónu."

Podobná situace je v jednom z největších hotelů ve Špindlerově Mlýně.

Čtěte také



„Tady je úplně mrtvo a prázdno, všude. Máme tady stálé hlídky, fungujeme v režimu, že to tady samozřejmě někdo hlídá," popisuje aktuální dění v hotelu manažerka Jitka Hronešová.
„Chodíme sporadicky do práce, abychom vyřizovali a přesunovali rezervace, které jsme měli na jarní prázdniny. Byli to lidé, kteří čekali a doufali, že se to ještě nějakým způsobem bude rozvolňovat."

Většina zaměstnanců je doma, díky podpoře státu příjem peněz prý mají. Pár z nich ale do práce chodí.
„Dovybavujeme ještě věci, které jsme začali dělat, připravujeme nové fitness, takže na tom ještě pracujeme. Malujeme a děláme ještě nějaké propagační věci, zlepšujeme online komunikaci, začínáme uklízet okolo hotelu."

Přestože je celý komplex uzavřen, měsíční náklady na jeho fungování jsou velké.

„Zálohy na energie a vodu jsou věci, které se platí neustále. Také počítačový software, údržby, právníci nebo pojištění," dodává Jitka Hronešová.

Spustit audio

Související